viernes, 5 de agosto de 2011

ÉS MÉG EGY (MEGGY) PIROSPONTOS RECEPT… / A NADIE LE AMARGA UN DULCE...

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ha holnap reggel kimentek a piacra és elcsípitek az utolsó meggyszemeket, akkor még belefér ez az egyszerű, de nagyszerű desszert a hétvégére. Aki kreálta nem más, mint a nemzetközileg elismert 3 Michelin csillagot magáénak tudó baszk szakács, Juan Mari Arzak. Ezek a nagynevű szakácsok általában bonyolult - a halandó háziasszony számára kivitelezhetetlen - fogásokat álmodnak meg és szolgálnak fel éttermeikben, de ez a recept pont az egyszerű rafinériájával hívta fel a figyelmemet. Gondoltam megér egy próbát és annyira finomra sikeredett, hogy úgy döntöttem megosztom veletek.

PÁCOLT-PIRÍTOTT MEGGY, JOGHURTOS-RICOTTÁS KRÉMMEL

Hozzávalók (4 személyre):

• ½ kg meggy
• 1 vaníliarúd
• fél narancs vékonyan levágott héja
• 1 szem szegfűbors
• ½ deci meggypálinka
• 10 dkg cukor
• 2-3 dkg vaj
• 10 dkg ricotta (vagy nagyon krémes túró)
• 1 dl görög joghurt
• 1 dl tejszín
• néhány mentalevél

Elkészítési mód:

Miután kimagoztuk a meggyet, tálba tesszük, ráöntjük a ½ deci meggypálinkát és hozzáadunk 5 dkg cukrot. Jól összekeverjük, lefedjük (mert mint varázsszóra, rögtön megjelennek a muslincák) és legalább két órán át pácoljuk. Néha keverünk rajta egyet. Közben nagyon vékonyan meghámozunk fél narancsot, mozsárban megtörjük a szegfűborsot, félbevágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk egy kistányérba a belsejét. Ha letelt a pácolási idő, leszűrjük a meggyet (a visszamaradó levet felfogjuk (a legfinomabb meggylikőr, amit életemben ittam!) és a felforrósított vajon a narancshéjjal, az összetört szegfűborssal, a vanília kikapart magjaival és 2-3 evőkanálnyi páclével (szaftos legyen, de ne túlságosan „leveses”) 1 percig erős lángon pirítjuk. Félrehúzzuk, kb. két órán át állni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek, majd a hűtőben lehűtjük. Közben kemény habbá verjük a tejszínt a maradék 5 dkg cukorral. A ricottát jól kikeverjük a joghurttal és óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot (hogy ne törjön össze) majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor mélytányérba szedünk a cseresznyéből és a krémből két evőkanál segítségével formázott "galuskát" teszünk a tetejére. Mentalevéllel díszítjük.


 

3 comentarios:

  1. Tiene una pinta estupenda, que pena no pueda leer las explicaciones.
    Un beso

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. @imaginacion: Hola, no entiendo porqué no puedes leer las explicaciones. La receta está puesta en húngaro y en castellano también. Lo pone arriba dónde tienes que pinchar para cambiar el idioma. Si aún así tienes algún problema para cambiarlo, hazmelo saber por favor. Gracias.

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...