martes, 16 de agosto de 2011

Gasztroblogger "bakancslista" játék


Kedves Gasztroblogger Barátaim!

Egy játékra szeretnélek invitálni benneteket, aminek nagyon érdekes lesz majd a végeredménye. Ez most nem egy gasztro-díj, hanem inkább egy körkérdés, hogy mi az az 5 gasztro-élmény amit feltétlenül meg kell élned mielőtt eltávozol e világból.
Tudom, hogy ez egy kicsit morbid, de itt a lényeg a fantázia játékáról szól, és hogy megosszuk egymással az általunk kihagyhatatlan élménynek vélt dolgokat.


Mindenki készített már magában olyan listákat, mint például: filmek amiket még látni szeretnék, könyvek amiket feltétlenül el kell olvasnom, utazás amit még meg kell tennem,... stb. Bizonyára létezik még pár alapanyag amit meg kell kóstolunk, nemzet eledele amit ki kell próbálnunk, étterem amit látni szeretnénk, vagy például egy extrém főzési helyszín.

Az eredeti ötletet egy angol utazási bloggertől vettem, aki meg a BBC hasonló felmérése alapján indította el a körkérdést írótársai között. Mindenkinek csak 5 dolgot kellett felsorolnia: mi az az 5 kihagyhatatlan gasztro-élmény, amit még meg kell élnem, mielőtt feldobom a bakancsot. Ezért is hívjuk „bankancslistának”! Végeredményként egy igen gazdag és tanulságos 1600 bejegyzéses lista született, ami híven tükrözte az angol gasztro-társadalom álmait.
Szeretném, ha mi magyarok (vagy külföldön élő, de magyarul blogot író kedves gasztroblogger társaink) is összeállítanánk a mi kis közös „bakancslistánkat”, ami egyúttal útmutatóként is szolgálna, hogy miket szeretnénk még megélni, vagy mit szeretnénk, hogy más kulináris barátunk megéljen.

Ötlet innen: Mindenkaja blog

Játékszabályok:

Minden egyes megszólított gaszroblogger csak 5 élményt sorolhat fel. Tudom, nehéz ezt a korlátot betartani, de fontos hogy szűkítsük a kört, hogy csak az igazán top 5-öt soroljuk fel, különben nagyon hosszú lenne a listánk.
Tehát mi lehet a gasztro-bakancslistán: speciális étel, étterem, alapanyag, elkészítési mód (lehet olyan, amit már ismersz, vagy még nem ismersz, de kihagyhatatlannak tartod)... stb.
Ha mások számára ismeretlen lehet a fogalom vagy meghatározás, akkor megköszönnénk egy rövid egymondatos magyarázatot, vagy akár linket is közölhetnél.

A játék menete a következő:

1. Másold le ezt a kis képet magadnak, ami itt a posztban látható.
2. Saját blogodon jelentess meg egy posztot a „gasztro-bakancslistáról”, valamint a játékfelhívás szövegét, szabályát és a képet.
3. Add át a stafétát és nevezz meg 5 másik gasztrobloggert és értesítsd őket.
4. Kérlek értesítsd e-mailben a megjelent posztról magnes.dora@gmail.com címen a játék meghirdetőjét, hogy publikálhassa az összesítést.

Akiknek átadom a stafétát és felkérem a játék folytatására: 

Horász konyhája - Mert ahhoz képest amennyi tehetség van benne, borzasztó nagy szerénységgel csinálja, amit csinál és mindig segítőkész.
tisztatészta - Mert még nem láttam tésztában ennyi szenvedélyt, szeretetet és tiszteletet.
Dalla cucina, per te - Mert meglepő egyszerűséggel tanít(ott) meg olyan alapanyagok párosítására és más technikákra, ami eszembe sem jutott volna. Számára nincs lehetetlen!
Lacitrom konyha - Mert még életemben nem láttam férfit így és ilyeneket sütni-főzni úgy, hogy nem ez a szakmája (és mintha a kisujjából rázná ki).
Limara péksége - Mert miközben az ő blogján dekkoltam - sokszor órákat, mert sosem tudtam betelni azzal a sok földi jóval amit csinál -, akkor döntöttem el, hogy saját blogot csinálok. És mert tökélyre fejlesztette a „házi kenyérgyártást” és még mindig van benne „szufla”.


Tehát a kérdés:
Mi az az 5 gasztro élmény amit feltétlenül meg kell élned mielőtt feldobod a bakancsot?

Az én listám:

1) Megtanulni úgy húzni-nyújtani kézzel a híres „sári rétest” ahogy azt az anyukám csinálta.
2) Vietnámban valódi Pho levest enni.
3) Egyszer az erőmhöz mérten a lehető legnagyobb mennyiséget főzni és odaadni azoknak, akiknek nincs mit enniük.
4) Argentínában marhát sütni úgy, hogy az Iguazú szolgáltassa a „háttérzenét”.
5) Horgászni a nyílt tengeren és utána saját fogású halat sütni.



0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...