domingo, 7 de agosto de 2011

AMIKOR AZ EMBER LÁNYA TÚLVÁSÁROLJA MAGÁT... V. / CUANDO UNA COMPRA DEMASIADO... V.

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ez az étel is még abból az időszakból való, amikor egy pillanatnyi őrültségtől vezérelve elárasztottam magam sült kalifornia paprikával. Akik olvasták a korábbi fejezeteket, tudják miről beszélek. Akkor, amikor megtörtént az „eset”, átsuhant egy pillanatra az agyamon, hogy most aztán örökre meg fogom utálni a sültpaprikát, de a végén olyan ügyesen megoldottam a dolgot, hogy mégsem, sőt, még előnye is lett a dolognak: nagyon sok fantasztikus receptet találtam, aminek alapja vagy hozzávalója a sültpaprika. Az egyik ilyen receptet „Hétköznapi Ínyenc” blogján találtam és hogy őszinte legyek, telitalálat. Változtattam rajta ugyan néhány dolgot, de ez nem befolyásolta a végeredményt, ami egy nagyszerű nem mindennapi krémleves lett.

SÜLTPAPRIKA KRÉMLEVES RESZELT MANCHEGO-VAL, CSÍPŐS KOBÁSZPÖRCCEL ÉS KOLBÁSZOS PARMEZÁN TALLÉRRAL


Hozzávalók (4 személyre):

• 4 db nagyobb piros kalifornia paprika
• 1 fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 l húsleves vagy zöldség alaplé
• 15 dkg csípős lángolt kolbász
• 1 kiskanál kakukkfű
• ½ csokornyi petrezselyem
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• érett manchego sajt (vagy más érett juhsajt)

A tallérokhoz:

• 5 dkg reszelt parmezán sajt
• ½ evőkanál liszt

Elkészítési mód:

A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, és szokás szerint megsütjük. Ha kihűlt meghámozzuk, kicsumázzuk, megtisztítjuk a magoktól (soha nem mossuk vízzel!) és feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és egy kisebb fazékban olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sültpaprikát, a felaprított fokhagymát, sózzuk-borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel. Néhány percnyi párolás után felöntjük húslevessel (vagy zöldség alaplével) annyira, hogy kb. kétujjnyira ellepje és lassú tűzön kb. fél óráig főzzük. Félrehúzzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még egy keveset az alapléből, de ne hígítsuk fel túlságosan, mert inkább krémesnek mint levesesnek kell lennie. Ezzel készen lennénk.

Aprítsuk fel a kolbászt amilyen apróra csak tudjuk és pár csepp olajon pirítsuk meg (ne égessük!) egy picit. Szűrőkanál vagy villa segítségével szedjük ki egy tányérra.

Keverjük össze a parmezán sajtot a liszttel és adjunk hozzá egy keveset a már kihűlt kolbászpörcből. Forrósítsunk fel egy teflonnal bevont serpenyőt zsiradék nélkül. Amikor már jó meleg (tegyük fölé a tenyerünket) vegyük közepesre a lángot és teáskanállal tegyünk kis halmokat a serpenyőbe (ne sokat egyszerre), amiket a kanál hátával azonnal kis körökké formálunk. 4-5 másodperc múlva egy kerekvégű kés segítségével megfordítjuk, újabb 3 másodperc és tányérra szedjük. Gyorsan kell dolgoznunk, mert hamar megégnek. Mikor ezzel végeztünk, mélytányérokba szedjük a krémlevest (nem kell forrónak lennie) manchego sajtot reszelünk rá, megszórjuk kolbászpörccel és a parmezántallérokkal tálaljuk. Hidegen-melegen isteni!





2 comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...