lunes, 14 de marzo de 2011

MÁLNÁS-GESZTENYÉS TIRAMISÚ

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ezt a desszertet már néhányszor megcsináltam kísérleti jelleggel. A kísérleti jelleget a blogra való felkerülés miatt mondom, mert az csak természetes, hogy mindig elfogyott. De ahányszor készítettem, annyiszor találtam rajta valami javítanivalót, illetve mindig támadt egy újabb ötletem, hogyan lehetne még finomabbá tenni. Cserélgettem a hozzávalókat, változtattam az állagukon addig, míg végre fején találtam a szöget. Mert számomra fontos, hogy egy desszert vagy sütemény ne csak mutatós legyen, hanem finom is. De kezdjünk hozzá.

Hozzávalók (4 adag):


• 25 dkg gesztenyemassza (ha lehet saját készítésű)
• 20 dkg mascarpone
• 5 dkg porcukor
• 2 evőkanál rum
• kb. 8-10 db Savoiardi babapiskóta
• reszelt étcsokoládé

A málnasziruphoz:


• 30 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
• 5 dkg cukor

A gesztenyemasszát - ha saját készítésű - jól kikeverjük a cukorral és a rummal (ha nem saját készítésű, akkor mindenki ízesítse a saját ízlése szerint), majd hozzákeverjük a mascarponét.
A málnát feltesszük főni a cukorral, és mikor teljesen szétfőtt, átpasszírozzuk. A kapott szószt alacsony hőfokon szirup sűrűségűre beforraljuk. Ha kész kihűtjük, és poharakba rétegezzük: piskóta, málnaszirup, gesztenyekrém, piskóta,…stb. A tetejére étcsokoládét reszelünk.
Akkor finom igazán, ha egyik napról a másikra csináljuk, így jól összeérnek az ízek.





(Az eredeti receptet "flatcat"-nál olvastam.)

Hogyan készítsünk gesztenyemasszát házilag:


Hozzávalók (kb. ½ kg masszához):

• 70-80 dkg jó minőségű gesztenye
• 1,5 dl tej
• 1 dl víz
• 1 vaníliarúd
• 1 dl víz + 5 dkg cukor
• 5 dkg olvasztott vaj
• 1 dl tejszín

A gesztenyét megfőzzük a Meggyes gesztenyekrémlevesnél leírtak szerint.
A tiszta gesztenyebelet egy edényben feltesszük főni lassú tűzön a tejjel, a vízzel és a félbevágott kikapart vaníliarúddal. (kb. 30-40 perc) Közben szirupot főzünk 1 dl vízzel és 5 dkg cukorral. Mikor a gesztenyéről elfőtt a lé, hozzáadjuk a szirupot, az olvasztott vajat és a tejszínt majd tovább főzzük. Ha teljesen besűrűsödött kivesszük a vaníliarudat, turmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk. Nem kell hozzá rum, mert egy nagyon intenzív gesztenyeízű masszát kapunk. Érdemes rá időt fordítani, mert óriási a különbség a bolti és a házi között. Lehet többet csinálni és kisebb adagokban lefagyasztani.

A gesztenyemassza recept "chili & vanília"-tól való.

2 comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...