martes, 22 de marzo de 2011

PÁCOLT CSIRKEMELL-SALÁTA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Újra itt vagyok. A hétvégi elmélkedés után úgy döntöttem, hogy hétfőtől fogyókúrázok (vagyis már két napja). Vagy mondhatnánk úgy is, hogy egészségesebben fogok étkezni… kinek hogy teszik. Összegezve, van néhány felesleges kilóm, amitől meg kell hogy szabaduljak mert nyakunkon a tavasz. Amellett hogy több testmozgásra van szükségem, újra kellett gondolnom az étkezési szokásaimat is, ami nem jelenti azt, hogy éhezni fogok. NEM,… arra nem vagyok hajlandó. Egyszerűen arról van szó, hogy eldöntöttem egészségesebben fogok táplálkozni, és ha lehet szezonális termékeket fogyasztani.
Ez természetesen észrevehető lesz a blogon is az elkövetkezendő hónapokban (remélem években). Ami nem azt jelenti, hogy „soványabb” lesz a blog, de a receptek ezt a tendenciát fogják követni. Akinek kedve van részt venni ebben a kalandban - ami abszolút veszélytelen - szívesen látom. Természetesen továbbra is élvezni fogjuk a kulináris gyönyöröket, de lelkiismeret-furdalás és fölös kilók nélkül.
A mai recept egy saláta, amelyben hús keveredik gyümölccsel és némi zölddel.

PÁCOLT CSIRKEMELL-SALÁTA

A mell, egy íztelen és a lehető legkevésbé szaftos része a csirkének. Mit lehet vele csinálni, hogy ehető legyen? A grillezésen és vasaláson kívül, bármit. Nem ismerek még egy olyan száraz, fűrészpor állagú, íztelen és kevésbé kívánatos ételt, mint a vasalt csirkemell. Megenni ezt, felér egy büntetéssel. Pedig a fogyókúrás receptek egyik fő alapanyaga. Lehet, hogy pont azért mert ilyen rossz… nem? Ha vasalt csirkemellet eszel garantáltan lefogysz. Ha akarsz, ha nem. Ha ezt kéne ennem, biztos, hogy szédítő gyorsasággal lefogynék. Csak egyetlen komoly vetélytársa van, a pulykamell… grrr.
Nos, az egyik lehetőség hogy ízletesebbé és szaftosabbá varázsoljuk, az olajból, ecetből és borból álló fűszerezett lében való pácolás. A páckészítés abszolút nem bonyolult és kevés hozzávalót igényel. Álljunk hát hozzá.

Hozzávalók (a pácolt csirkemellhez):

• 1 egész csirkemell (félbevágva, kicsontozva)
• 1 hagyma
• 2 közepes sárgarépa
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 2 dl olívaolaj
• 1 dl fehérbor
• 1 dl fehérbor ecet
• egész bors
• néhány babérlevél
• friss rozmaring


A csirkemellet sózzuk-borsozzuk és egy lábasban minden oldalát egy kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a többi összetevőt és alacsony tűzön puhára főzzük. Hagyjuk hűlni a páclében, és amikor már teljesen kihűlt, kivesszük és éles késsel felszeleteljük. A szeleteket egy zárható és hűtőben tárolható edénybe tesszük a többi zöldséggel és felöntjük a páclével úgy, hogy teljesen ellepje. Készen vagyunk. A pácolt csirkemell többféle salátának lehet az alapanyaga, de fogyasztható magában előételként, pirítóssal vagy grissinivel. Nem fog csalódást okozni.

Hozzávalók (a salátához):

• néhány szelet pácolt csirkemell
• egy filézett narancs (videó itt)
• madársaláta (bármely más saláta megfelel)


0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...