jueves, 17 de marzo de 2011

ARTICSÓKA ZÖLDBORSÓVAL ÉS BUGGYANTOTT TOJÁSSAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Az articsókáról már szó volt egy korábbi recept kapcsán, úgyhogy nem fogom tovább ragozni. Aki részletesebben tudni akarja, hogy mik az élettani hatásai és hogy hogyan kell termeszteni, az meg tudja nézni a neten, ezért feleslegesnek tartottam kimásolni.
A mai egy E + E + E - s kategóriájú recept: Egyszerű, Egészséges, Elsőosztályú.
Bárki el tudja készíteni, nem kell mesterszakácsnak lenni hozzá. Ezen túl vitamindús, könnyen emészthető és laktató. Tökéletesen fel lehet melegíteni mikrohullámú sütőben, gondolok itt azokra, akik esetleg elviszik az ebédet a munkahelyükre és ott meg tudják melegíteni. Fagyasztani is lehet, természetesen tojás nélkül.
De térjünk rá a gyakorlati részre.

Hozzávalók (4 személyre):

• 1,5 kg articsóka
• 20 dkg tisztított borsó (lehet fagyasztott is)
• 4 evőkanálnyi paradicsompüré
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kisebb hagyma
• 1 szelet olajban sült kenyér
• 5 dkg serrano sonka (ha nincs, más érlelt sonka is jó)
• őrölt kömény és bors
• só
• olívaolaj
• fél evőkanálnyi liszt
• 4 tojás





Elkészítési mód:

Az articsókát megtisztítjuk és feltesszük főni a SONKÁS ARTICSÓKA receptben leírtak szerint. Ne forraljuk túl nagy lángon, mert nem célunk hogy leveleire hulljon. A paradicsompüré lehet konzerv is, de míg az articsóka fő, addig meg lehet csinálni: 3 lereszelt paradicsom, kevés olívaolaj, csipet só és egy pici cukor. Miközben mindez fő, kifejtjük a borsót. Ezután egy nem túl mély lábasba olajat öntünk és enyhén megsütjük benne a megtisztított, de egészben hagyott fokhagymagerezdet. Ha kész kivesszük, megsütjük ebben az olajban a kenyérszeletet is, majd feldaraboljuk és a sült fokhagymával, a borssal és a köménnyel együtt, fűszermozsárban péppé dolgozzuk össze. Félretesszük. A felaprított hagymát pirítani kezdjük a lábasban, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát. Egy-két perc és megszórjuk a liszttel, néhányat kavarunk rajta és beletesszük a paradicsompürét is. Kevés vízzel felöntjük, majd mehet bele a borsó és az előfőzött, leszűrt articsóka. Mikor újra kezd forrni, hozzáadjuk a mozsárban összedolgozott pépet és ha kell utánasózzuk. Alacsony hőfokon, lefedve addig főzzük, míg a borsó meg nem puhul. Vigyázat, ne főzzük szét! Nem kell kavargatni csak néha meg-megrázogatni a lábast. Végül ráütjük a 4 tojást és (az eredeti recept szerint!) fedő nélkül, grill pozícióba állított sütőbe tesszük. Akkor jó, ha a tojások sárgája picit lágy marad. (Megjegyzem, én nem tettem sütőbe. Ráütöttem a tojásokat, lefedtem, elzártam a tűzhelyet és 3 perc alatt készen volt anélkül, hogy a sütő kiszárította volna.) Pirítóssal tálaltam. Jó étvágyat hozzá!





0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...