Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a szemes babot, de még azok a gyerekek is, akik ódzkodnak a főzelékektől, ha babfőzeléket teszünk eléjük, szívesen látnak hozzá, s jóízűen elfogyasztják. Tehát elmondhatjuk, hogy a bab egy népszerű zöldség, népszerűségét valószínűleg semmihez sem hasonlítható egyedi ízének és kellemes, puha állagának is köszönheti. A szárazbab tápanyag-összetétele, hasonlóan a többi szárazhüvelyeshez - igen értékes és jelentős energiaforrás, ott a helye étrendünkben.
Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a szemes babot, de még azok a gyerekek is, akik ódzkodnak a főzelékektől, ha babfőzeléket teszünk eléjük, szívesen látnak hozzá, s jóízűen elfogyasztják. Tehát elmondhatjuk, hogy a bab egy népszerű zöldség, népszerűségét valószínűleg semmihez sem hasonlítható egyedi ízének és kellemes, puha állagának is köszönheti. A szárazbab tápanyag-összetétele, hasonlóan a többi szárazhüvelyeshez - igen értékes és jelentős energiaforrás, ott a helye étrendünkben.
Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás esetén, 10 naponként két-három alkalommal szerepeljen szárazhüvelyes valamilyen formában az étlapon. A szárazbab fehérjetartalma bár jelentős, de nem teljes értékű, éppen ezért valami módon kompletálni kell állati eredetű fehérjével. Számos saláta alkotórésze lehet, és a mai receptnek is alapösszetevője.
• 20 dkg nagyszemű fehér bab
• sült kalifornia paprika
• ½ pácolt fogoly (vagy bármilyen pácolt szárnyas)
• hagymacsíra
• 1 evőkanálnyi pirított, hántolt napraforgó
• 1 kisebb fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 babérlevél
• 1 lime
• só
• petrezselyem zöldje
• olívaolaj
• víz
Bármelyik babos étel elkészítésénél fontos szabály, hogy főzés előtt áztassuk be a babot pár órára, de ha lehet egy éjszakára is - a mag korától és a héj vastagságától függően -, majd főzzük meg (a mi esetünkben egy babérlevél és egy hagyma társaságában).
Ha viszont nem akarunk bíbelődni és időt veszíteni a babfőzéssel, akkor tökéletesen megfelel az üveges (vagy konzerv) natúr, főtt bab. Bevallom, én ilyet használtam.
Állítsuk össze a vinaigrettet: tegyük egy kis tálba az apróra vágott vagy préselt fokhagymagerezdet, a lime levét, sót ízlés szerint és jócskán olívaolajat. Ezt keverjük jól össze, ezután tegyük bele a pirított napraforgót és az apróra vágott petrezselymet. Egy részét keverjük össze a lecsöpögtetett babbal, a többit pedig a csíkokra vágott sültpaprikával. Ezután állítsuk össze a salátát: terítsük a babot egy tányérra, tegyük rá a sültpaprikát és rakjuk körbe a pácolt szárnyassal. Ha nem jutunk hozzá pácolt fogolyhoz, semmi gond, tökéletesen megfelel a pácolt csirkemell is, amiről már egy korábbi receptben szó volt. Tetejére szórjunk hagymacsírát, ami nem csak díszít de tápláló is.
Ez a paprikás babsaláta méltán sorolható az egyszerű saláták közé, hiszen valóban nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. A többféle összetevő és a különleges vinaigrette valódi ízkavalkádot idéz elő, ezenkívül rendkívül tápláló és télen is gondoskodik a nyárias hangulatról.
0 comentarios:
Publicar un comentario