domingo, 6 de marzo de 2011

TÚRÓHABBAL TÖLTÖTT PALACSINTA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Azt hiszem, senkinek sem kell elmagyarázni mi is az, ami nálunk Magyarországon a palacsinta, más országokban pedig a crepe, filloa, pancake, fritella, Pfannkuchen, palačinka,... stb. névre hallgat. A palacsintát lehet fogyasztani finom desszertként, de akár főételként is, mivel készíthetjük édesen vagy sósan. Számtalan variáció létezik a megtöltésére. Nagyon könnyű elkészíteni, ne ijedjen meg senki, nem kell szuper szakácsnak lenni hozzá. Gyerekkoromban nálunk nem volt szokás ugyan sósan készíteni, de annál inkább édesen, pl. egy jó tányér gulyás után ... mmmm. Édesanyám nem győzte sütni. Mi pedig töltöttük lekvárral (természetesen házi), dióval, fahéjjal, kakaóval,...ami éppen kéznél volt. De emlékszem rá, hogy nálunk a töltelék “netovábbja” a túró volt. Imádtam. Most is szoktam készíteni, de ma már - hogy úgy mondjam - egy kifinomultabb változatát. Mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg,… nem fog csalódni.

Hozzávalók (kb. 8 db palacsintához):

• 1 tojás
• 5 evőkanál liszt
• egy csipet só
• szódavíz
• 2 evőkanál étolaj

A töltelékhez:

• 25 dkg tehéntúró
• 2 tojás
• 2 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• reszelt citromhéj

Elkészítési mód:

Egy edényben jól felverjük a tojást a csipet sóval (ha lehet kézi robottal), hozzáadjuk a lisztet és egy kevés szódát. Mikor már kb. olyan mint a híg nokedlitészta, akkor jól kikeverjük, hogy teljesen csomómentes legyen. Utána folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a többi szódavizet. A palacsintatészta ne legyen se túl sűrű, se túl híg.  A végén hozzákeverünk (de már nem robottal!) 2 evőkanál étolajat. Kb. fél órát hagyjuk pihenni a hűtőben.
Miközben a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Szétválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől és a sárgákat egy kanál cukorral fehéredésig keverjük kézi robottal. Utána hozzáadjuk a túrót (amit előzőleg krumplinyomón vagy szitán átnyomtunk), a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat. Tovább keverjük addig, amíg teljesen sima csomómentes nem lesz. Egy másik edényben csipet sóval kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd hozzáadunk egy kanál cukrot és tovább verjük, amíg szép sűrű hófehér habot nem kapunk. Ezt a habot lágy mozdulatokkal a túróhoz keverjük. Ezután már csak a palacsintasütés marad hátra. Egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben egy kanálnyi étolajat jól felhevítünk, és egy kisebb merőkanálnyi tésztát beleöntünk. Úgy forgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta jól szétterüljön benne. Mikor az alja már átsült, egy széles spatulával megfordítjuk, és pár pillanat múlva kész. Minden palacsinta előtt tegyünk újabb kanál olajat a serpenyőbe. Igyekezzünk minél vékonyabb palacsintákat készíteni, mert akkor finom.
Ha elfogyott a tészta, nem marad más hátra, mint megtölteni a palacsintákat és... élvezkedni!








0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...