viernes, 25 de febrero de 2011

SONKÁS ARTICSÓKA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Az articsóka a Földközi tenger térségéből származik, Magyarországon sokáig csak mint kerti dísznövényt ismerték. Viszont a fel nem nyílt virágfejeket zöldségként fogyasztva már a görögök és a rómaiak is termesztették. Napjainkban már csak kertészeti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik. Következésképpen a spanyol, francia és olasz éttermekből nem hiányozhat. Vásárlásnál ne arra törekedjünk, hogy minél nagyobb legyen a bimbó, hanem hogy minél tömörebb és zártabb legyen! Készíthetünk belőle előételt fűszeres mártással, vagy megtölthetjük húsfélével. Markáns íze miatt nem kíván túlzott fűszerezést.
Az antik világban drága ínyencségnek számított, de nem annyira az íze, mint inkább vélt afrodiziákus hatása miatt. Ezt ugyan nem sikerült tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából igen elterjedt.
Nem elhanyagolható tényező, hogy 100 grammban mindössze 55 kcal energia van!

Életem első 30 évében nem ettem articsókát sőt, szégyen ide, szégyen oda, azt sem tudtam mi fán terem ez a zöldség. Nálunk otthon soha nem fordult elő a konyhában, mint ahogy a környezetemében sem. Spanyolországba jövetelem után ismertem meg, ennek ellenére, csak néhány éve kezdtem el magam is főzni. De bevallom, ha így haladok, lehet, hogy behozom a lemaradást. Annyira megkedveltem, hogy amíg a szezon tart nincs olyan hét, hogy ne legyen itthon articsóka. Nem tudok eltelni vele. A sokféle elkészítési mód közül ez a recept az egyik kedvencem.

Hozzávalók 2 személyre (ha főétel) 4 személyre (ha előétel):
• 1,5 kg articsóka
• 3 vékony szelet sonka
• 1 közepes fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 közepes sárgarépa
• 1 csapott evőkanál liszt
• 1 dl száraz fehérbor
• fél citrom
• só
• olívaolajFelteszünk egy fazékba vizet melegíteni, beleteszünk 1 kanál lisztet (amit előzőleg elkevertünk egy kis hideg vízzel) a fél citrom levét és magát a citromot is, mindezt azért, hogy az articsóka ne feketedjen meg. (Ennek ellenére kicsit elváltozik a színe, de ne ijedjünk meg.) Közben megtisztítjuk az articsókát a szárától és a külső kemény levelektől. Jócskán szedjük le a leveleket, hogy csak a „szíve” maradjon meg.
Nem árt, ha ezt gumikesztyűben csináljuk, ha nem akarunk szép sötétszürke körmöket.Ahogy tisztítjuk, úgy rakjuk folyamatosan a vízbe, nem kell megvárni, hogy felforrjon. A forrástól számítva, 10 percig főzzük közepes hőfokon.


Míg fő, olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a fokhagymát és a reszelt sárgarépát. Apró darabokra vágjuk a sonkát és kicsit megpirítjuk a zöldségekkel. Megszórjuk egy csapott evőkanálnyi liszttel, kicsit kevergetjük, majd felöntjük a fehérborral, és ha kell egy pici vízzel.Szűrőkanállal kiszedjük az articsókát a vízből, kicsit lecsepegtetjük és a sonkás alaphoz tesszük. (Én félbe szoktam vágni őket.) Kb. 10-15 percig főzzük alacsony hőfokon, és KÉSZ.


  Jó étvágyat!

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...