Esta receta se puede ver en español aquí.
Hozzávalók (4 személyre):
A „pepitoria” különböző húsételek (általában csirke vagy tyúk) elkészítési formája Spanyolhonban. A hús szaftját többek közt főtt tojássárgájával és mandulával dúsítják. Az ily módon készített étel a „pepitoriában” (en pepitoria) elnevezést kapja. Egyesek szerint maga a „pepitoria” szó a „piperitoria”-ból, ill. ez a „piper”-ből (bors) ered. A néphit szerint viszont ez az elkészítési mód az arab konyhára (Al-Andalus) vezethető vissza, melynek hatása a mai napig fellelhető a spanyol gasztronómiában. Annyi bizonyos, hogy ezt az ételt egykor "baromfi-hulladékból" (szárnyvég, nyak, láb, máj, zúza) készítették.
A spanyol gasztronómiában többféle „pepitoria” létezik, tájegységtől függően.
Íme a mi verziónk:
Hozzávalók (4 személyre):
- 1/2 csirke (kb. 80-90 dkg)
- 2 kisebb fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- kenyér (kb. egy vékony szelet bagett fejenként)
- 3 dkg nyers, hámozott mandula
- 4 főtt tojássárgája (személyenként egy)
- só, bors
- száraz fehér bor (kb 1 dl/ fő)
- olívaolaj
Feldaraboljuk a csirkét, sózzuk-borsozzuk és olívaolajon egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. Ha kész kiszedjük egy tányérra és félretesszük. Közben megfőzzük a tojásokat. Ezután elkészítjük az alapot. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát feltesszük pirítani abban az olajban ahol a csirke sült. Miközben készül, meghámozzuk a paradicsomot, felaprítjuk és hozzátesszük a hagyma-fokhagyma keverékhez. Amíg a paradicsom elfövi a levét, egy serpenyőben pici olajon megpirítjuk a mandulát és a kenyérszeleteket. Mikor mindezzel készen vagyunk a botmixer poharába teszünk mindent (hagyma-fokhagyma-paradicsom + tojások sárgája + mandula + kenyér), és az egészet együtt összeturmixoljuk. (Hígíthatjuk egy kis borral, hogy könnyebb legyen mixelni.)
Végül visszaöntjük a serpenyőbe a mártást, beletesszük a csirkedarabokat (a visszamaradó lével együtt), felöntjük a maradék borral és puhára főzzük. Általában sültkrumplival körítik, de mivel maga a mártás nagyon laktató, egy saláta bőven elég hozzá. De ez már ízlés (és étvágy) kérdése.
0 comentarios:
Publicar un comentario