lunes, 28 de febrero de 2011

CSIRKÉVEL ÉS HUMMUSSZAL TÖLTÖTT TORTILLA TEKERCS (fajita)

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ma egy csicseriborsó-salátát szerettem volna készíteni, de mivel hiányzott az egyik hozzávaló így elhalasztottam. Makacs természetemhez hűen mégiscsak csicseriborsót akartam enni, ezért úgy döntöttem, tortilla tekercs lesz az ebéd. És mi köze a tortilla tekercsnek a csicseriborsóhoz? - kérdeznétek sokan. Hát semmi. A tortilla tekercsnek valójában semmi, de a tölteléknek igen. A csicseriborsót mindenféle módon és formában szeretem, ezek közül egyik a hummusz (Ezt sem ettem soha azelőtt Magyarországon. Halálra foglak untatni benneteket ezzel... :-)) A hummusz Észak Afrikában és a Közel Keleten nagyon népszerű étel. Maga a szó arabul egyszerüen csak annyit jelent: csicseriborsó. Az ételt tulajdonképpen a legteljesebb formában “Hummus tahini wa”-nak hívják, aminek jelentése: csicseriborsó és szezámpaszta (szezámpaszta: tahini).
A hummusz egy tápláló, telített zsírsavakban szegény, koleszterin és cukormentes, fehérjékben és rostban gazdag étel.
De térjünk a receptre, mert képes vagyok elhúzni mint a rétestésztát.

Hozzávalók:
• 2 tortilla lap vagy mexikói fajita (készen vásárolt)
• fél csirkemell
• őrölt kömény, só, fél citrom reszelt héja
• vegyes salátalevelek

A hummuszhoz:
• 20 dkg főtt csicseriborsó
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanálnyi tahini
• fél citrom leve
• 1 evőkanál olívaolaj
• egy kevés pirospaprika, őrölt kömény és bors, só


Először megcsináljuk a tahinit: száraz serpenyőben enyhén megpirítunk egy kanálnyi szezámmagot, majd fűszer mozsárban megőröljük és összekeverjük pár csepp (!) vízzel.
A hummusz elkészítéséhez tegyük az összes hozzávalót (csicseriborsó, fokhagyma, tahini, citromlé, olaj, paprika, kömény, bors, só) egy turmixgépbe (vagy a bot mixer poharába) és addig turmixszoljuk, amíg egy sűrű krémszerű pürét nem kapunk. Ha a keverék túlságosan sűrű, tegyünk hozzá egy-két kanál vizet vagy natúr joghurtot.
Amikor a hummusz készen van, a csirkemellet vágjuk szeletekre, majd vékony csíkokra és egy kis olívaolajon hirtelen süssük meg. Mikor félkész, szórjuk meg őrölt köménnyel és sózzuk.     
A citrom héját csak az utolsó pillanatban reszeljük rá. Ezzel készen lennénk.
A tortilla lapokat egy serpenyőben átmelegítjük (vigyázat, gyorsan megégnek!), majd megtöltjük hummusszal, csirkével és megtépkedett vegyes salátalevelekkel.

Nagyon finom és igazán könnyen elkészíthető étel.


0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...