viernes, 25 de febrero de 2011

EPER SABAYON MÁRTÁSSAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Tegnap újra - mint már annyiszor - a "téli" eper csapdájába estem. Hogy miért csapda? Hát, mert annyira szép, annyira gyönyörű piros, annyira hívogató, mint amennyire… (sajnálatos módon) íztelen. Mivel magában élvezhetetlen, általában egy görög joghurtba szoktam keverni, kevés mézzel ízesítve. De ez alkalommal gondoltam megajándékozom magam egy desszerttel, aminek a receptjét a napokban olvastam, és már akkor megbizsergette az ízlelőbimbóimat: eper sabayon mártással.

A sabayon egy tradicionális olasz desszertkülönlegesség, amit hajdanán egyszerűen nyers tojássárgájával készítettek, de ma már - a nagyobb biztonság kedvéért - vízgőz felett készül. Elkészítése nagyon egyszerű, nem kell hozzá mestercukrásznak lenni. Az alapvető összetevők: tojássárgája, cukor és valamilyen likőrbor vagy pezsgő. Tehát abszolút az olcsó kategóriába tartozik. Ez a habos mártásszerű krém fogyasztható melegen, hidegen, kínálhatjuk önmagában, kekszekkel, friss gyümölccsel vagy karamellizálva.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral krémesre, majd tegyük vízgőz fölé. Készítésekor ügyelni kell arra, hogy a vízgőz ne legyen 50-60 foknál melegebb (vagyis alacsony hőfokon „gyöngyöztessük” a vizet), ellenkező esetben kicsapódhat a tojás. Elektromos habverővel addig verjük, amíg a krém láthatóan nem habosodik, és a duplájára nem nő volumenre. Közben apránként hozzáadjuk a likőrbort vagy pezsgőt. Ezen a ponton a sabayonunk készen is van, ha melegen akarjuk tálalni. Ha hidegen szeretnénk, akkor egyszerűen levesszük a vízgőz fölül és tovább keverjük a habverővel, addig, amíg ki nem hűl. Munkára fel!

Hozzávalók (2 személyre):

• 3 tojássárgája
• 3 evőkanál cukor
• kb. 1 dl likőrbor vagy pezsgő
• 20 dkg eper (vagy más friss gyümölcs)

A végeredmény elbűvölő!









0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...