lunes, 7 de enero de 2013

RIZIKÉS RIZOTTÓ

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Igaz, hogy még nem kóstoltam az összes létező gombafajtát, de amiket igen, azok közül a rizike viszi a pálmát. Először Katalóniában egy  Barcelona-i kirándulás alkalmával ettem ilyen gombát, és ahogy mondani szokás szerelem volt első látásra....ebben az esetben evésre. Azóta ha valahol meglátom, midig veszek. Készítettem már többféleképpen, de az egyik párosítás amihez már többször is visszatértem, az a rizikés rizottó. Egyszerűen imádom. Ha találkoztok ezzel a gombafajtával a piacon (vagy erdőben) feltétlenül kóstoljátok meg, mert nagyon finom. (Azért erdőből csak olyanok egyenek, akik nagyon ismerik a gombát, vagy bevizsgáltatták szakértővel.  Biztos, ami biztos!)


Hozzávalók (2 személyre):
·         150 g rizottónak való rizs (arborio, carnaroli vagy vianone nano)
·         250 g rizike
·         2 salotta (vagy egy kisebb hagyma)
·         2 gerezd fokhagyma
·         100 g vaj
·         100 ml száraz fehérbor
·         kb. 1 liter zöldség alaplé (vagy húsleves)
·         egy kis csokor petrezselyem
·         50 g frissen reszelt parmezán

Első lépésként a zöldség alaplevet (vagy húslevest) forráspontig melegítjük, majd lejjebb vesszük a lángot, hogy tartsa a hőt.  
 
A vaj felét egy vastagabb falú lábasban vagy serpenyőben (legjobb a vaslábas) habzásig melegítjük, majd rádobjuk a felaprított salottát és fokhagymát. Közepes lángon üvegesre pirítjuk, közben megtisztítjuk és feldaraboljuk a rizikét (ha nem nagyon szükséges, akkor ne mossuk, csak egy kefével tisztogassuk meg) majd ezt is hozzáadjuk. Sózzuk-borsozzuk és kb. 10-15 percig dinszteljük.
 
Ezután beleöntjük a lábasba a rizst és pár percig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Közben egy kisebb edényben jól felforrósítjuk a bort és ráöntjük a rizsre.  Alacsonyra vesszük a lángot és folyamatosan kevergetjük, miközben lassan rotyog.
 
Mikor felszívta a bort, adunk hozzá egy merőkanálnyi forró alaplevet. Nagyon fontos, hogy minden forró legyen, hogy ne szakítsuk meg a főzési folyamatot. Tovább kevergetjük (tilos lefedni!) és amikor látjuk hogy szükséges adunk hozzá egy keveset az alapléből. Kb. 20-25 percig főzzük így kevergetve.
 
Mikor az utolsó löttyintésnyi alaplevet adtuk hozzá (nem biztos, hogy az egész litert fel fogja venni), akkor beleszórjuk a reszelt parmezánt és beledaraboljuk a maradék (hideg) vajat. Összekeverjük, megszórjuk petrezselyemmel, félrehúzzuk és lefedjük kb. 5 percre. Ezután tálalhatjuk.
 
A rizottót természetesen mindenki a saját ízlése szerint készíti szárazabbra vagy krémesebbre. Én úgy szeretem ha krémes, de nem annyira, hogy plakátot lehessen ragasztani vele. J


0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...