Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Igaz, hogy még nem kóstoltam az összes létező gombafajtát, de amiket igen, azok közül a rizike viszi a pálmát. Először Katalóniában egy Barcelona-i kirándulás alkalmával ettem ilyen gombát, és ahogy mondani szokás szerelem volt első látásra....ebben az esetben evésre. Azóta ha valahol meglátom, midig veszek. Készítettem már többféleképpen, de az egyik párosítás amihez már többször is visszatértem, az a rizikés rizottó. Egyszerűen imádom. Ha találkoztok ezzel a gombafajtával a piacon (vagy erdőben) feltétlenül kóstoljátok meg, mert nagyon finom. (Azért erdőből csak olyanok egyenek, akik nagyon ismerik a gombát, vagy bevizsgáltatták szakértővel. Biztos, ami biztos!)
Igaz, hogy még nem kóstoltam az összes létező gombafajtát, de amiket igen, azok közül a rizike viszi a pálmát. Először Katalóniában egy Barcelona-i kirándulás alkalmával ettem ilyen gombát, és ahogy mondani szokás szerelem volt első látásra....ebben az esetben evésre. Azóta ha valahol meglátom, midig veszek. Készítettem már többféleképpen, de az egyik párosítás amihez már többször is visszatértem, az a rizikés rizottó. Egyszerűen imádom. Ha találkoztok ezzel a gombafajtával a piacon (vagy erdőben) feltétlenül kóstoljátok meg, mert nagyon finom. (Azért erdőből csak olyanok egyenek, akik nagyon ismerik a gombát, vagy bevizsgáltatták szakértővel. Biztos, ami biztos!)
Hozzávalók (2 személyre):
· 150 g rizottónak való rizs (arborio, carnaroli vagy vianone nano)
· 250 g rizike
· 2 salotta (vagy egy kisebb hagyma)
· 2 gerezd fokhagyma
· 100 g vaj
· 100 ml száraz fehérbor
· kb. 1 liter zöldség alaplé (vagy húsleves)
· egy kis csokor petrezselyem
· 50 g frissen reszelt parmezán
Első lépésként a zöldség alaplevet (vagy húslevest)
forráspontig melegítjük, majd lejjebb vesszük a lángot, hogy tartsa a hőt.
A vaj felét egy vastagabb falú lábasban vagy serpenyőben
(legjobb a vaslábas) habzásig melegítjük, majd rádobjuk a felaprított salottát
és fokhagymát. Közepes lángon üvegesre pirítjuk, közben megtisztítjuk és
feldaraboljuk a rizikét (ha nem nagyon szükséges, akkor ne mossuk, csak egy
kefével tisztogassuk meg) majd ezt is hozzáadjuk. Sózzuk-borsozzuk és kb. 10-15
percig dinszteljük.
Ezután beleöntjük a lábasba a rizst és pár percig
folyamatosan kevergetve pirítjuk. Közben egy kisebb edényben jól felforrósítjuk
a bort és ráöntjük a rizsre. Alacsonyra
vesszük a lángot és folyamatosan kevergetjük, miközben lassan rotyog.
Mikor
felszívta a bort, adunk hozzá egy merőkanálnyi forró alaplevet. Nagyon fontos,
hogy minden forró legyen, hogy ne szakítsuk meg a főzési folyamatot. Tovább
kevergetjük (tilos lefedni!) és amikor látjuk hogy szükséges adunk hozzá egy
keveset az alapléből. Kb. 20-25 percig főzzük így kevergetve.
Mikor az utolsó
löttyintésnyi alaplevet adtuk hozzá (nem biztos, hogy az egész litert fel fogja
venni), akkor beleszórjuk a reszelt parmezánt és beledaraboljuk a maradék (hideg)
vajat. Összekeverjük, megszórjuk petrezselyemmel, félrehúzzuk és lefedjük kb. 5
percre. Ezután tálalhatjuk.
A rizottót természetesen mindenki a saját ízlése
szerint készíti szárazabbra vagy krémesebbre. Én úgy szeretem ha krémes, de nem
annyira, hogy plakátot lehessen ragasztani vele. J
0 comentarios:
Publicar un comentario