Esta receta se puede ver en castellano aquí.
· 1 póréhagyma
· 2 sárgarépa
· 3 közepes krumpli
· só, bors
· olívaolaj
· 4 szelet ibérico sonka (vagy serrano)*
· 1 maréknyi frissen reszelt parmezán sajt
· friss petrezselyem
Teljesen más elképzelésem volt a mai ebédet illetően, de
mivel az elmúlt napok „téli kánikulája” után (volt hogy 28 °C-ra
is felment a hőmérő) ma reggel igen csak friss szél fújdogált a havas hegyek
felől, valami melengető levesre vágytam. Mivel a múlt csütörtökön vettem egy
csomó zöldséget a piacon, nem volt kérdés, hogy zöldségleves lesz az ebéd...meg
még valami. Ez a valami mi más is lehetne farsangi szezonban, mint a fánk. De
térjünk vissza leveshez, amit egy kicsit másképp csináltam, mint ahogy
általában a zöldséglevest szoktam. Nem egy nagy kunszt, de egész más fókuszba
állította a zöldséglevest. Fő a változatosság! J
Hozzávalók (4 személyre):
·
1 közepes fej karfiol· 1 póréhagyma
· 2 sárgarépa
· 3 közepes krumpli
· só, bors
· olívaolaj
· 4 szelet ibérico sonka (vagy serrano)*
· 1 maréknyi frissen reszelt parmezán sajt
· friss petrezselyem
1.
Megtisztítjuk és apróra vágjuk a póréhagymát,
sárgarépát és a krumplit. Kevés olívaolajat felforróstunk és kb. 6-7 percig
pirítjuk benne a zöldségeket.
2. Közben rózsáira szedjük a karfiolt és apróra vágjuk. A sonkát is kis
kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a zöldségekhez és pár percig együtt pirítjuk.
3. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira a zöldségek fölött legyen.
Kóstoljuk meg és sózzuk (ne felejtsük el, hogy a sonka is sós). Lefedjük és
mérsékelt tűzön kb. 30 percig főzzük. Nem kell a karfiolt agyonra főzni,
hagyjuk egy picit roppanósra.
4. Ha kész, húzzuk félre a tűzről, tekerjünk rá egy kis borsot és adjuk
hozzá a reszelt parmezánt. Keverjük meg, fedjük le és hagyjuk 5 percig állni.
5.
Tálaláskor szórjuk meg apróra
vágott friss petrezselyemmel.
0 comentarios:
Publicar un comentario