domingo, 13 de enero de 2013

SONKÁS-PARMEZÁNOS ZÖLDSÉGLEVES

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Teljesen más elképzelésem volt a mai ebédet illetően, de mivel az elmúlt napok „téli kánikulája” után (volt hogy 28 °C-ra is felment a hőmérő) ma reggel igen csak friss szél fújdogált a havas hegyek felől, valami melengető levesre vágytam. Mivel a múlt csütörtökön vettem egy csomó zöldséget a piacon, nem volt kérdés, hogy zöldségleves lesz az ebéd...meg még valami. Ez a valami mi más is lehetne farsangi szezonban, mint a fánk. De térjünk vissza leveshez, amit egy kicsit másképp csináltam, mint ahogy általában a zöldséglevest szoktam. Nem egy nagy kunszt, de egész más fókuszba állította a zöldséglevest. Fő a változatosság! J


Hozzávalók (4 személyre):
·         1 közepes fej karfiol
·         1 póréhagyma
·         2 sárgarépa
·         3 közepes krumpli
·         só, bors
·         olívaolaj
·         4 szelet ibérico sonka (vagy serrano)*
·         1 maréknyi frissen reszelt parmezán sajt
·         friss petrezselyem

1.       Megtisztítjuk és apróra vágjuk a póréhagymát, sárgarépát és a krumplit. Kevés olívaolajat felforróstunk és kb. 6-7 percig pirítjuk benne a zöldségeket.

2.       Közben rózsáira szedjük a karfiolt és apróra vágjuk. A sonkát is kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a zöldségekhez és pár percig együtt pirítjuk.

3.       Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira a zöldségek fölött legyen. Kóstoljuk meg és sózzuk (ne felejtsük el, hogy a sonka is sós). Lefedjük és mérsékelt tűzön kb. 30 percig főzzük. Nem kell a karfiolt agyonra főzni, hagyjuk egy picit roppanósra.

4.       Ha kész, húzzuk félre a tűzről, tekerjünk rá egy kis borsot és adjuk hozzá a reszelt parmezánt. Keverjük meg, fedjük le és hagyjuk 5 percig állni.

5.       Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel.

*Az iberico sonkát természetesen helyettesíthetitek serrano sonkával, ahhoz könnyebb hozzájutni, vagy ha minden kötél szakad, akkor a füstölt sonka is jó, de az természetesen egész más ízt fog a levesnek kölcsönözni. Amitől persze nem lesz rosszabb, csak más. Jó étvágyat!
 

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...