Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Ez a recept a sok-sok éves kézzel írott receptgyűjteményem egyik gyöngyszeme. Valamelyik rokontól való és arra az időszakra datálható, amikor első lépéseimet tettem a konyhatündérség rögös útján. J Magyar bloggereknek és olvasóknak nem kell bemutatnom mi is az a mézes krémes, inkább a spanyol közönséget akarom vele megcélozni, de ha valaki a magyarok közül pont ezt akarja elkészíteni, garantálom, hogy nem fog csalódni. Még sosem tudtam elrontani (gyanús! J) és aki eddig kóstolta mindenkinek ízlett.
Ez a recept a sok-sok éves kézzel írott receptgyűjteményem egyik gyöngyszeme. Valamelyik rokontól való és arra az időszakra datálható, amikor első lépéseimet tettem a konyhatündérség rögös útján. J Magyar bloggereknek és olvasóknak nem kell bemutatnom mi is az a mézes krémes, inkább a spanyol közönséget akarom vele megcélozni, de ha valaki a magyarok közül pont ezt akarja elkészíteni, garantálom, hogy nem fog csalódni. Még sosem tudtam elrontani (gyanús! J) és aki eddig kóstolta mindenkinek ízlett.
Hozzávalók:
Tészta (21x32 cm-es tepsihez):· 500 g liszt
· 7 ek. tej
· 3 ek. méz
· 2 tojás
· 100 g zsír
· 1 csapott ek. szódabikarbóna
· 150 g cukor
Krém:
· 400 ml tej
· 1 cs. vanília puding
· 1 rúd vanília
· 200 g szobahőmérsékletű vaj
· 200 g porcukor
Plusz kb. 250 ml sárgabaraclekvár (lehetőleg házi).
Csokimáz:
§ 150 g étcsokoládé (70%-os)
§ 75 g vaj
Elkészítés:
Először a tésztával kezdjük.
1.
A liszt kivételével egy tálba
teszünk minden hozzávalót és vízgőz fölött (az edény ne érjen a vízbe!) kézi habverővel
állandóan kevergetjük addig, amíg egynemű folyadékká válik az egész. Akkor
levesszük a gőz fölül és kevergetve addig várunk, amíg annyira le nem hűl, hogy
dolgozni tudjunk vele.
2. Ekkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és összedolgozzuk. Ha nagyon
ragacsos lenne, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet.
3. Amikor az egész összeállt egy gombóccá, mérjük le és osszuk el pontosan
öt felé (mérleg segítségével, ne szemre!) és tegyük egy negyedórára a hűtőbe.
4. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsük elő a tepsit,
aminek a hátát vékonyan bekenjük vajjal vagy zsírral.
5. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki az első tésztagombócot olyan
nagyságúra mint a tepsi, tekerjük fel a sodrófára, majd a sodrófáról letekerve terítsük a tepsi hátára. Nem baj ha nem pont ugyanakkora, bár azért igyekezzünk, hogy
legalább megközelítőleg tepsi méretű legyen. Még mindig jobb ha egy kicsit
kisebb (akkor kézzel kilapogathatjuk a tepsi méretéhez igazítva) mintha túl
nagy, mert bár le lehet vágni a lelógó felesleget, de a tésztalap túl vékony
lesz és egyébként is nem véletlen, hogy ki van mérve minden laphoz való tésztának
a súlya.
6. Ha ezzel megvagyunk, betesszük a sütőbe és világos aranyszínűre sütjük.
Hülyén hangzik ez a meghatározás, de a fehérnél tényleg épp csak egy kicsit kell
sötétebbnek lennie. Ezt időben nehéz megmondani hogy mennyi, mert minden sütő
más. Nálam kb. 7-8 perc volt. Bevallom én meg is szoktam „tapogatni” hogy jó e
már. J
7. Ha gyakorlott háziasszonyok vagyunk és sütés terén már otthonosan
mozgunk, akkor miközben sül a tészta már nyújthatjuk is a következő lapot, sőt, ha van
két egyforma tepsink az már maga a mézesgyártás netovábbja. J Ha
viszont nem, akkor inkább várjuk meg míg megsül a lap, mert amint egy
pillanatra nem figyelünk oda, rögtön megég (tapasztalatból mondom). Utána amíg hűl,
úgyis lesz időnk kinyújtani a következőt.
8. Tehát várjuk meg amíg egy kicsit kihűl, de ne túlságosan, mert minél
jobban ki van hűlve annál törékenyebb. Tépjünk egy akkora darab sütőpapírt
amire ráfér a lap (vagy terítsünk le egy tiszta konyharuhát), fogjuk meg a tepsit sütőkesztyűvel vagy konyharuhával, egy
széles lapú késsel nyúljunk a tészta alá, óvatosan lazítsuk fel, majd szintén óvatosan,
hogy el ne törjön, csúsztassuk a sütőpapírra vagy konyharuhára). Akik már csinálták, azok tudják,
hogy ez nem annyira komplikált mint ahogy leírom, de hátha épp egy kezdő
találkozik szembe a receptemmel.
9. Szóval mindezt megismételjük a többi négy lappal. Nyugodtan csúsztassuk
a lapokat egymás tetejére, de mindig tegyünk közéjük sütőpapírt. A tepsi hátát
ne felejtsük el mindig vékonyan bekenni zsiradékkal (nem kell lemosni lap és
lap között). Ha készen vagyunk a lapokkal, terítsük be egy tiszta konyharuhával
és készítsük el a krémet.
10. Tegyük egy bögrébe vagy kisebb kancsóba a pudingport, a vaníliarúd
kikapart magjait és 1 evőkanálnyit a cukorból. Öntsünk hozzá egy kevés tejet és
keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá még több tejet (összesen kb. 2 decit) és
hagyjuk állni 15 percig. Közben a tej másik felét a maradék cukorral forrósítsuk
fel, majd állandó kevergetés közben lassanként öntsük hozzá a pudingos
keveréket. Lassú tűzön addig kevergessük, amíg jól be nem sűrűsödik. Húzzuk félre
és fedjük le egy kis rést hagyva, hogy a gőz távozni tudjon. Hagyjuk hűlni.
11. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig) kézi
robottal.
12. Ha teljesen kihűlt a pudingos krém, hozzáadjuk a vajhoz és teljesen
simára turmixoljuk.
13. Fogunk egy mézeslapot és egy akkora tálcára vagy valamilyen más sima
lapra tesszük (én egy nagyméretű vékony vágódeszkára tettem), ahol kényelmesen
elfér. Egyenletesen megkenjük a krém egyharmad részével. Rátesszük a következő
lapot (óvatosan, nehogy eltörjön) és azt is
megkenjük egyenletesen a maradék krém felével. (Én mielőtt megkenném, óvatosan
le szoktam nyomkodni egy kicsit, hogy a levegő kiszoruljon, de szerintem ez
csak az én mániám. J Kezdők ne utánozzanak!)
14. Ezután ráhelyezzük a harmadik lapot, amit baracklekvárral fogunk
megkenni. Jól kenjétek be a lapok széleit is, mind a krémmel, mind a lekvárral.
Most jöhet a negyedik lap, amin elterítjük a maradék krémet. Végül befedjük az
utolsó lappal. (Nyomkodás! J) Elfelejtettem mondani, hogy mielőtt
elkezdünk rétegezni, a lehető legsimább lapot hagyjuk utoljára.
15. A mázhoz a csokoládét darabokra törjük egy tálba, vízgőz fölé tesszük,
hozzáadjuk a vajat és addig kevergetjük, amíg a csoki fel nem oldódik teljesen és
szép sima nem lesz. Levesszük a gőz fölül, kicsit kevergetjük, közben fogunk
egy darab sütőpapírt (amit a lapok elválasztásához használtunk), ráteszünk egy
rácsot és a rácsra helyezzük a tálcát (vagy deszkát) a rétegezett sütivel.
16. A csokoládét egyenletesen a sütire öntjük, és szépen elterítjük. Én nem
szoktam se kést, se semmilyen más eszközt használni ehhez, hanem megfogom a
deszkát a ráccsal együtt és óvatosan döntögetem arrafelé ahol még nincs, vagy csak
kevés csoki van, így teljesen tükörsima lesz a sütink teteje. Nem baj, ha a
felesleg lefolyik az oldalán, a széleket majd úgyis le fogjuk vágni. Kb. 15
percnyi állás után, megfogjuk a tálcát a ráccsal együtt és hűvös helyre (de ne
a hűtőbe!) tesszük egy éjszakára.
17.
Másnapra a lapok megpuhulnak, a
csokimáz megdermed és szépen szeletelhető lesz. Levágjuk a széleket és
szeleteljük. Én téglalapokra szoktam vágni, de ez ízlés kérdése, és mindig
csak annyit szeletelek, amit felkínálok, hogy ne száradjon ki. THE END. (Ha azt akarjuk, hogy szépen legyen szeletelve akkor a lehető legélesebb, hosszú pengéjű késünket használjuk és legyünk a vágásnal határozottak....ne "fűrészeljük" a sütit!)
para cuando en Español, Eva ???? espero que estés muy bien allá donde te encuentres en Argentina.
ResponderEliminarBsssss desde Almeria
Querida Lola,
EliminarAl principio de la receta hay una frase que dice "Esta receta se puede ver en castellano aquí." Tienes que pinchar en la palabra "aquí" y se te abre la receta en castellano. Bss.