jueves, 7 de abril de 2011

KAGYLÓ TENGERÉSZ MÓDRA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Az ehető kékkagyló nagyon sokoldalúan felhasználható. Tálalhatjuk előételként, főételként vagy számos más étel alkotórészeként, mint pl. levesek, tészták, rizs, saláták, stb. Rendkívül finom bármely mártással kiegészítve (tengerész, paradicsom, vinaigrette), de nagyon ízletes úgy is, ha egyszerűen csak megpároljuk és citromlével meglocsoljuk (így, az igazi kagylórajongók csemegéje!). Vásárlásnál ellenőrizzük, hogy a kagylók zártak legyenek, ill. a legcsekélyebb „molesztálásra” szorosan összezáródjanak, ugyanis ez csalhatatlan jele annak, hogy élnek. (Van egy nagyon érdekes módja ennek a „próbának”: a kissé kinyílt kagylóba petrezselyemszárat dugunk. Ha él a kagyló, akkor azonnal reagál és szorosan összezáródik. Így a petrezselyemnél fogva fel tudjuk emelni.) A főzés szempontjából vegyük figyelembe azt is, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek. A kagyló élve nem tárolható a hűtőszekrényben több mint egy napig. Ha ennél hosszabb ideig akarjuk tárolni, akkor meg kell párolni és egy kevés főzőlében tartani, hogy ne száradjon ki.
A kagyló nagy mennyiségben tartalmaz A, B, C és P vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot és jódot. Fontos tény az is, hogy 100 g kagylóhús mindössze 60 kcal-t tartalmaz, így ideális azok számára, akik fogyni szeretnének anélkül, hogy lemondanának a kulináris élvezetekről... mint például én. :-) De nézzük a mai receptet.

Hozzávalók (2 személyre):

• ½ kg kagyló
• 1 hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 paradicsom
• néhány szál sáfrány
• 1 dl fehérbor
• 1 dl hal alaplé (vagy víz)
• petrezselyem
• só, bors
• olívaolaj

Elkészítési mód:

Miután megtisztítottuk a kagylót, aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát, és kezdjük egy serpenyőben olívaolajon párolni. Ha már üveges, tegyük bele a hámozott és apróra vágott paradicsomot. Adjunk hozzá egy kevés frissen őrölt borsot és a sáfrányt. (Én ebben az esetben nem tettem bele sáfrányt, mivel a múltkori "rákhulladékból" készített alaplevet használtam, ami annyira intenzív ízű, hogy teljesen elfedte volna a sáfrány ízét.) Mikor kész a hagymás-paradicsomos alapunk, hozzáadjuk a bort és az alaplevet és mikor forrni kezd, beletesszük a kagylókat. Miközben főnek, megkóstoljuk a szószt és szükség esetén sózzuk. Ha a kagylók már kinyíltak, megszórjuk petrezselyemmel, tálaljuk és… uccu neki!




0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...