jueves, 21 de abril de 2011

SÜLT TEJ

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Sült teeej???? Hát az meg micsoda?... kérdeztem én is sok évvel ezelőtt, amikor Spanyolországba jöttem. Hát igen kérem, ilyen létezik bármennyire is hihetetlen. Legalább annyira hihetetlen, mint a sült fagyi és az is létezik Magyarországon. Szóval, a sült tej egyike a két legnépszerűbb spanyol húsvéti desszertnek. (A másikra is hamarosan sort kerítek.) Sokféle variációt kidolgoztak már, de nekem a sok-sok évet túlélt alaprecept alapján készült sült tej ízlik a legjobban. Egyébként borzasztóan egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert. Lehet belőle egyszerre többet is csinálni (megéri!) és le lehet fagyasztani. Senki sem fogja észrevenni, hogy nem aznap készült, mert semmi különbség nincs a friss és a fagyasztott között. És végül, de nem utolsó sorban roppant olcsó nyalánkság.
Nézzük hát miből és hogyan készül.

Hozzávalók:

• 1 liter zsíros tej
• 15 dkg finom kukoricaliszt
• 15 dkg cukor
• 1 egész rúd fahéj
• 1 vaníliarúd
• citromhéj
• narancshéj

x liszt
x tojás
x zsemlemorzsa
x napraforgó olaj (a sütéshez)

 cukor
 őrölt fahéj

Elkészítési mód:

A kukoricalisztet (vigyázat, nem kukoricadaráról van szó!) egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet a fahéjrúddal, a félbevágott és kikapart vaníliarúddal és a citrom- és narancshéjjal feltesszük melegíteni, de nem forraljuk fel. Ügyeljünk rá, hogy a citrom és narancshéjon a lehető legkevesebb legyen a fehér részből, mert megkeseríti a tejet. Én zöldséghámozóval szoktam vágni és így csak egy nagyon vékony réteg jön le. Ha már jó forró a tej (de még nem forr) akkor félretesszük és állni hagyjuk kb. 15 percet, majd leszűrjük. Ezután egy nagyobb serpenyőben feltesszük főni a kukoricalisztes keveréket és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a többi tejet és a cukrot. A lángot levehetjük takarékra. Nagyon fontos, hogy egy pillanatra se álljunk le a keveréssel, mert rögtön csomósodni kezd. A legjobb, ha kézi habverővel keverjük főzőkanál helyett. Sűrű, tejbegrízhez hasonló állagú masszát kell kapnunk. Ezt melegen beleöntjük egy akkora tepsibe vagy négyszögletes jénai tálba, hogy kb. 1,5-2 cm vastagságú legyen mikor szétterül. Fóliával befedjük, hogy ne képződjön bőr a tetején és hűlni hagyjuk. Ha már teljesen kihűlt betesszük a hűtőbe 2-3 órára. Ekkorra már meg lesz dermedve annyira, hogy szeletelni lehessen. Kb. 5x5 centiméteres négyzetekre szeljük (de ez tetszőleges), megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában (mintha paníroznánk) és forró olajban kisütjük. Konyhai törlőpapírra szedjük és még melegen kristálycukor és őrölt fahéj keverékében meghempergetjük. (Megjegyzés: 1.) Én annyit szoktam csak sütni egyszerre, amennyit éppen elfogyasztunk. Sokkal finomabb melegen. 2.) Az eredeti recept szerint csak lisztbe és tojásba mártják. Kipróbálhatjátok így is. Én azért szeretem morzsában is megforgatni, mert így nem lógnak róla tojásfoszlányok össze-vissza. Az ízén pedig semmit sem változtat.) Amit nem sütünk ki, az pár napig hűtőben tárolható vagy lefagyasztható. De akkor szeletelve fagyasszuk le. Fagylalttal tálaljuk. Hogy milyen ízűvel? Ez ízlés kérdése, de nagyon megy hozzá a mogyoró, a dió, a mandula, esetleg a vanília ízű fagyi. Aki kipróbálja, nem fogja megbánni!






Spanyolországban van egy tipikus karácsonyi édesség, amit mandulából készítenek (turrón), és itt az ebből készült fagyit szokták a meleg sült tej mellé kínálni. Isteni! 



2 comentarios:

  1. hát ez nagyon jó.... tuti kipróbljuk - de csak holnap, még szereznem kell kukoricalisztet...

    ResponderEliminar
  2. Nem fogtok csalódni. Jó étvágyat hozzá! :-)

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...