jueves, 28 de abril de 2011

TÖKFŐZELÉK (ahogy én készítem), PAPRIKÁS LAZACCAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Mióta Spanyolországban élek, mondhatnám, hogy egyáltalán nem eszek főzeléket. Hozzászoktam ahhoz, hogy itt - mivel nem tudják mi az a főzelék, mert nem szokás ilyesmit enni - nem főzik. Az egyetlen kivétel, amit néhanapján megcsinálok az a tökfőzelék, mert azt nagyon szeretem. De ez nem ment ám olyan egyszerűen, hogy megveszem a tököt, megfőzöm és annyi. De nem ám! Mert itt Spanyolország déli részén nem lehet azt a fajta tököt kapni, amiből otthon a főzelék készül. Azt hiszem, spárgatök a neve. (Igazából nem is tudom, hogy létezik-e egyáltalán spanyolhonban ez a fajta tök.) Szóval ki kellett próbálni e célra a cukkinit, végtére is, az is egyfajta tök. Nem lett rossz, de valami hibádzott. Pár próbálkozás után rájöttem, hogy nem a tökkel (ill. cukkinival) van a baj, hanem azzal, hogy nem ízlett mert túl nehéznek találtam a rántásos főzeléket. Akkor következett a habarásos módszer,... de az sem jött be. Végül rájöttem, hogy ami felesleges bele, az a liszt. Igen ám, de akkor mivel „sűrítsem”? Aztán gondoltam egyet és kikísérleteztem a saját verziómat. Szokás szerint a cukkinik belét (magházát) egy kicsit kivájtam és azt kidobtam. De mivel a cukkininak nagyon zsengék a magjai, mert hát ugye a boltban nem árulnak „öreg” túlérett példányokat, úgy gondoltam, hogy ezt (ill. ezt is) fogom felhasználni a főzelék besűrítéséhez, a hagyma, fokhagyma és paradicsom (igen, paradicsom!) mellett. Annyira bejött ez a módszer, hogy mióta így csinálom, azóta nem ízlik az a variáns, amit Magyarországon szokás főzni. Következzen hát a miből, és a hogyan.

Hozzávalók (4 személyre):

• 3 db nagyobb cukkini (sajnos nem mértem le)
• 1 közepes hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 db paradicsom
• 1 csokor friss kapor
• tej
• natúr joghurt (vagy kefir)
• tejföl
• só
• olívaolaj
• egy pici ecet (elhagyható, ugyanis a paradicsom is kölcsönöz némi savanykás ízt)

Elkészítési mód:

A cukkiniknak levágjuk a végeit, zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk őket és kicsit kivájjuk a belsejüket.


A kivájt magházakat félretesszük, a többit pedig legyaluljuk és megsózzuk.




Megtisztítjuk és felaprózzuk a hagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon lassan pirítani kezdjük egy fazékban. A meghámozott paradicsomot apró darabokra vágjuk a tökbéllel együtt és a már üveges hagymára dobjuk. Picit megsózzuk és tovább dinszteljük. Ha az alapunk készen van, felöntjük kb. 1,5 dl tejjel.


Forrás után félrehúzzuk és botmixerrel (óvatosan mert forró!) simára turmixoljuk.


Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a legyalult cukkinit, úgy ahogy van. Nem kell kinyomkodni, mert akkor minden tápanyagot kifacsarunk belőle. Megkeverjük és mérsékelt tűzön kb. 10-15 percig főzzük. Ne főzzük agyonra, mert úgy finom ha a cukkini kicsit roppanós marad. Miközben fő, simára keverünk egy natúr joghurtot fél pohár tejföllel, és a végén hozzáadjuk. Ezután nem kell már forralni, csak addig hagyjuk a tűzön, amíg finomra metélünk egy csokor friss kaprot. Ezt hozzáadjuk, ha kell utánasózunk, és kész. Aki akar, adhat hozzá pár csepp ecetet is, illetve ezt teheti mindenki a tányérjába, ízlése szerint. Isteni!




PAPRIKÁS LAZAC

Hozzávalók:

• 30 dkg lazac (jobb a szelet mint a filé)
• 1 db száraz fűszerpaprika
• 1 kis fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl fehérbor
• 2 dl víz
• 1 babérlevél
• só, bors
• olívaolaj

Elkészítési mód:

A lazacszeletet lebőrözzük, levágjuk róla a kövér részeket és csipesszel vagy körömmel kiszedünk belőle minden szálkát. Figyelem, ezeket a „melléktermékeket” nem dobjuk ki! Beletesszük egy kisebb edénybe és a 2 dl vízzel feltesszük főzni.


Kb. 20 perc után leszűrjük, és félretesszük a kapott alaplevet. Közben az apróra vágott hagymát és fokhagymát feltesszük egy serpenyőbe olívaolajon pirítani.


A fűszerpaprika húsát szokás szerint kikaparjuk (miután a kimagozott paprikát legalább egy órán át meleg vízben áztattuk) és hozzáadjuk a hagymához a babérlevéllel együtt.


Kicsit pirítjuk még, majd felöntjük a borral és az alaplével. Míg forr, kockákra vágjuk a lazacot, sózzuk-borsozzuk, és kevés forró olajon kicsit megpirítjuk. Kiszedjük és félretesszük.


Mikor a szószunk kb. már a felére visszaforrt, kidobjuk a babérlevelet és a botmixer poharában simára turmixoljuk. Visszaöntjük a serpenyőbe, ha szükséges megsózzuk, és hozzáadjuk a pirított lazackockákat. Ha felforrt elzárjuk.


Fapálcikákra felszúrva (személyenként 5-6 darabot) kínáljuk a tökfőzelékhez. Nagyon illik hozzá. Jó étvágyat! 



1 comentario:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...