Esta receta se puede ver en castellano aquí.
A zöldségek közül az articsóka után a spárga a másik gyengém. Mindegy, hogy zöld vagy fehér, főtt, sült vagy grillezett,... imádom. A spárga magas rost-tartalmú, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú zöldség. Azt mondják, hogy a spárga fiatalító zöldség. (Na, tessék!) Ez a tulajdonsága a benne lévő folsavnak köszönhető, amiből a zöldségek közül a spárgában található a legtöbb. Vagyis nincs mentség, spárgát enni kell! Bár ilyenkor tavasszal egyre inkább kívánjuk a friss, nyers zöldségekből készült ételeket, ez a könnyű krémleves senkit sem fog közömbösen hagyni. Én imádom a krémleveseket - bármely zöldségből készüljenek - de a pálmát a sütőtök és a spárgakrémleves viszi. Elkészítése nagyon egyszerű, az ízek és textúrák keveredése pedig kiemeli az átlagból. Kezdjünk hát hozzá!
• 1 csokor zöldspárga
• 1 póréhagyma
• szerecsendió
• só
• olívaolaj
• serrano sonka
• parmezánsajt
A póréhagyma fehér részét jól megmossuk, felaprítjuk és olívaolajon egy kisebb fazékban feltesszük dinsztelni. A spárgákat egyenként meghajlítjuk és maguktól el fognak törni a fás résznél. Ezt a részét kidobjuk. A többit megmossuk (a zöldspárgát nem kell hámozni), feldaraboljuk, a póréhagymához adjuk és sózzuk. Pár percig dinszteljük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy épp csak ellepje. Lefedjük és puhára főzzük. Ha már puha, botmixerrel pépesítjük, és ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá egy kis vizet. Szűrőn átpasszírozzuk, visszaöntjük a fazékba, szerecsendiót reszelünk hozzá, ha kell utánasózzuk és tálalásig melegen tartjuk. A sonkát kis kockákra aprítjuk és egy pici olívaolajon enyhén megpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a krémlevest a pirított sonkával és parmezánforgácsokat reszelünk rá. Isteni!
Nagyon jó lehet! És ez a trükk a spárga hajlításával! Sosem hallottam róla, végre ezt is tudom.
ResponderEliminarJudy
Látod, tőlem is lehet tanulni valamit... ;-)
ResponderEliminar