jueves, 23 de junio de 2011

GAZPACHO I.

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

A szieszta után a spanyolok másik nagy találmánya a gazpacho (ejtsd: gazpacsó). Aki nem kóstolta még, nem is tudja mit hagy ki az életéből. A nyári hőségben nincs üdítőbb, mint egy pohár jéghideg gazpacho. Ráadásul még tápláló is és tele van vitaminnal. Kell ennél több? Gondolom, ha nem is mindenki, de sokan ismerik ezt a mennyei „itókát”. A legelterjedtebb és legismertebb változata az andalúz gazpacho, de ezen kívül még számos variáns létezik és egyik finomabb mint a másik. A gazpacho alapjában véve egy paradicsom alapú hideg zöldségleves mely Andalúziából származik, de nincs két olyan település vagy étterem, ahol ugyanolyan ízűre sikerülne. A gazpacho összetevőinek arányát mindenki a saját szájíze szerint variálhatja. Az alaprecept, az „ős gazpacho” összetevői: paradicsom, paprika (zöld és piros), uborka, hagyma, fokhagyma, (áztatott) kenyérbél, só, fehérbor ecet, olívaolaj és víz. A víz mennyiségétől függően készíthető sűrűbbre (ilyenkor tálkából eszik kanállal), vagy hígabbra, amit pohárból hűsítőként fogyasztanak. Ízlés kérdése az is, hogy valaki tesz-e bele kenyeret vagy sem. Ha áztatott kenyérbél is kerül bele, akkor értelemszerűen kalóriadúsabb és laktatóbb. Általában előételként fogyasztják, de egytálételként is megállja a helyét. Ilyenkor „feltétként” jár mellé paradicsom, zöldpaprika, uborka, hagyma, mindez nagyon-nagyon apróra vágva és pirított kenyérkockák. Ez így valóban egy nagyon laktató változat, én már kóstoltam. Viszont én személy szerint jobban szeretem a „light-osabb” verziót kenyér nélkül, így azonban nem kell vízzel hígítani.
Gondoltam, hogy néhány poszton keresztül bevezetlek benneteket a gazpacho-k világába, és ha nem is az összes létezőt, de legalább azokat megismerhetitek, amiket én már készítettem.
Aztán lehet próbálkozni… megéri.


ANDALÚZ GAZPACHO (light version)

Hozzávalók:

• 8 db paradicsom
• 1-1 piros és zöld kisebb kalifornia paprika
• 2 közepes uborka
• 1 közepes hagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• fehérbor ecet
• só
• extra szűz olívaolaj


Jól megmossuk a zöldségeket (az uborkát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk és kivágjuk a vastag ereket) és egy nagyobb tálba darabolunk mindent. Egy turmixgép poharában, több részletben (nem fér bele egyszerre) jól leturmixoljuk a zöldségeket. Az utolsó adagnál (vagy akármelyiknél) hozzáadunk minimum 1 dl olívaolajat és egy kevés borecetet, majd azzal együtt turmixoljuk. Ez azért fontos, mert ha az olajat a végén öntjük hozzá, az értelemszerűen nem fog elegyedni a gazpacho-val, hanem a tetején fog úszni. Mikor készen vagyunk a turmixolással, az egészet egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk, így a paradicsom -és paprikahéjtól megtisztítjuk. Ezután ízlés szerint sózzuk a gazpacho-t és ha kell, teszünk bele még egy kevés borecetet. Ezt mindenki ízlésére bízom. (Olajat ilyenkor már nem teszünk bele!) Ha esetleg túl sűrűnek találjuk, önthetünk hozzá egy kevés vizet, de ne hígítsuk fel túlságosan. Hűtve fogyasztjuk!



Díszítésként bazsalikomos olívaolajat csepegtettem a tetejére. (A friss bazsalikomot fűszermozsárban pépesítjük, olívaolajjal kidolgozzuk, leszűrjük.)

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...