miércoles, 1 de junio de 2011

SALÁTA ROPOGÓS KOSÁRKÁBAN

Esta receta se puede ver en castellano aquí.




Ritka az a nap, amikor nem eszem valamilyen salátát. Előételként is szeretem, de ha gazdagabban készítem, akkor főételnek eszem. A salátákra itt szoktam rá Spanyolországban, nagyon egészségesek és annyira változatosak, hogy elkészítésükkor csak az ember fantáziája szab határt. Ennek ellenére mégis elég népes azoknak a tábora, akik nem nagyon szeretnek,... hogy az ő szavaikkal éljek… „legelni”. Hogy kevesebb legyen a kifogás, ma egy egyszerű, de nagyon finom salátát készítünk, aminek a tálalása is különleges. Nem hiszem, hogy valaki is képes nemet mondani, ha meglátja. Kezdjünk hát neki.

Hozzávalók (4 adaghoz):

• 6 dkg vegyes, zsenge salátalevél
• 5 dkg eper (plusz 4 szem a díszítéshez)
• 10 dkg reszelt parmezánsajt
• 1 evőkanál liszt
• fél evőkanálnyi apróra vágott friss rozmaring
• extra szűz olívaolaj
• modenai balzsamecet
• 1 evőkanál méz
• 1 evőkanál pirított szezámmag

Elkészítési mód:

Először megcsináljuk a vinaigrette-et, hogy az ízek összeérjenek. Ehhez felaprítjuk az epret (kivéve, amit a díszítéshez fogunk használni) és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a pirított szezámmagot, a mézet, egy kevés balzsamecetet és bőven meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal. Összekeverjük és félretesszük. Megmossuk a salátaleveleket és salátacentrifugában megszárítjuk. Ezután egy tálban összekeverjük a reszelt parmezánsajtot a liszttel és az rozmaringgal. Egy közepes méretű serpenyőt teszünk a tűzre olaj és mindenféle zsiradék nélkül. Mikor úgy gondoljuk hogy már jó forró, lejjebb vesszük a lángot. Beleteszünk a serpenyőbe két evőkanállal a sajtos keverékből és gyors mozdulatokkal szétterítjük, a lehető legkerekebbre. Addig pirítjuk, amíg össze nem olvad egy lappá. Ekkor egy spatula segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk. Figyelem!... mindez néhány másodpercet vesz csak igénybe, nehogy megégessük. A spatulával kivesszük a serpenyőből és egy kisebb tálkába tesszük - amit már előre a kezünk ügyébe készítettünk - majd „beleigazítjuk”, hogy felvegye a tálka formáját. Gyorsan kell dolgoznunk, amíg formázható, mert rögtön kihűl és akkor nagyon törékeny. A megmaradt keverékből még további három „kosárkát” csinálunk. Ha ezzel készen vagyunk, a salátaleveleket összekeverjük a vinaigrette-tel. A kosárkákat óvatosan tányérra helyezzük, megtöltjük salátával és mindegyiket egy-egy szem félbevágott eperrel díszítjük.

Nagyon finom és látványos!



1 comentario:

  1. Ez annyira guszta! Lattam mar ilyen kosarkat, de nem salataval, nagyon izgalmas parositas! Ki fogom probalni, koszi!

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...