lunes, 27 de junio de 2011

GAZPACHO II.

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

CITROMOS-MENTÁS SÁRGADINNYE GAZPACHO



A gazpacho-k széles skálájából a következő recept a sárgadinnye gazpacho. Lehet, hogy kicsit meglepő hogy gyümölcsös gazpacho is létezik, de van sőt, nem is egy. Igazából a gazpacho elnevezés egy összefoglaló név, ami megillet minden olyan pépesített zöldségből vagy gyümölcsből álló „levest” melynek alap összetevői közt megtalálható a kenyér, az olívaolaj, az ecet és a só. A kenyér kihagyása vagy hozzátétele elsősorban függ a többi hozzávalótól, illetve attól, hogy a gazpachot frissítő italként vagy laktatóbb fogásként akarjuk kínálni. Az már személyes kérdés, hogyha azért hagyjuk ki, mert egy kalóriaszegényebb verzióra vágyunk.
Közhely lenne azt írni, hogy a sárgadinnye gazpacho a kedvencem, mert mindet imádom és mindig épp az a kedvencem, amelyik a hűtőben van.
Ezt a gazpachot elkészíteni a világ legkönnyebb, legegyszerűbb és leggyorsabb dolga. Viszont nem mindegy, hogy milyen fajta dinnyéből készül. Megtaláltam a neten a gália és a cantaloupe fajtát, de nem tudom, hogy hogyan hívják otthon azt, amit mi csak varangyos bőrűnek nevezünk (latinul: cucumis melo) és amiből ez a gazpacho készül. Ide teszem a képét (ha valaki tudja mi a neve magyarul, írja meg):


Ez egy nagyon lágy, nem tolakodó ízű dinnye és nélkülözi azt a sárgadinnyére oly jellemző karakteresen erős illatot. Nyáron - míg a szezonja tart - Spanyolországban igazi csemegének számít a sárgadinnye serrano vagy ibériai sonkával. Hihetetlen milyen tökéletesen kiegészíti egymást ez a két íz.
De rátérnék a receptre, mert már nagyokat nyeldesek.

Hozzávalók (4 személyre):

• egy kb. 2 kg-os sárgadinnye
• 2 citrom leve
• egy kis csokor menta
• 1 dl extra szűz olívaolaj
• csipet só és két tekerésnyi őrölt bors

A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, feldaraboljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a mentaleveleket - ne tegyük bele egyszerre az összes mentát, inkább kóstolgassuk és állítsuk be az ízét saját ízlésünknek megfelelően - majd a turmixgép poharában pépesítjük. Pépesítés után átszűrjük. Egy csipet sóval és egy kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Nem kell hígítani semmivel, mert egy kellemesen krémes állagú italt kapunk. Lehet díszíteni mentalevelekkel, esetleg néhány csepp tabasco szósszal vagy frissen pirított szezámmaggal. Én természetesen a kedvencemmel, miniatűr ibériai-sonka falatkákkal tálaltam. Jégbehűtve isteni!








0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...