viernes, 17 de junio de 2011

EGY KÖNNYŰ EBÉD, MELEG NYÁRI NAPOKRA...

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

ROPOGÓS SÜLTKALMÁR, FETÁS-RUCOLÁS PARADICSOMSALÁTÁVAL

A közhiedelemmel ellentétben, amikor tintahalról vagy kalmárról (nem „kalamári”) beszélünk, nem egy és ugyanazon élőlényről van szó. Ugyan mindkettő a fejlábúak osztályához tartozik és mindkettő tud tintafelhőt kilövellni magából, mégsem keverendők össze. A Teuthida, közönséges nevén kalmár, nevét a benne lévő toll alakú áttetsző porcnak (lásd fotó) köszönheti.
A fejlábúak osztályának egy másik rendje a közönséges tintahal vagy szépia.
Mindkettő húsa fehérjedús és nagyon finom.



A kalmár a világ nagy részén igen közkedvelt étel. Testét lehet tölteni, ill. karikákra vagy négyzetekre szelve sütni, grillezni vagy főzni, sőt, némely receptben az állat tintája is összetevőként szerepel. Lábai, csápjai és tintája is ehető.
A sültkalmár nagyon népszerű étel a mediterrán országokban. Karikákra szelve, lisztben és tojásban, csak lisztben, ill. csicseriborsó lisztben megforgatva olívaolajban sütik nem túl sokáig, ugyanis minél tovább sül annál keményebb lesz. Friss salátákkal, aliolival, majonézzel, tzatzikivel és egyéb mártásokkal fogyasztják.
Én csicseriborsó lisztet használtam, ami igen ismert és népszerű az indiai, az arab és a mediterrán konyhában. Spanyolországban, főként délen az andalúz partvidéken elterjedt a használata sült halak készítéséhez, mivel egy igen roppanós réteget képez sütés után.

Hozzávalók:

• karikákra szelt kalmár (friss vagy fagyasztott)
• csicseriborsó liszt (ha nincs, a sima liszt is megteszi)
• koktélparadicsom
• feta sajt
• rucola
• só, bors
• olívaolaj

A kalmárt (ha fagyasztott kiolvasztjuk) jól lecsepegtetjük egy szűrőben, megsózzuk, meghempergetjük csicseriborsó lisztben, jól lerázzuk róla a felesleges lisztet (én egy szitába szoktam szedni, ahol megrázogatva a fölös liszt lepereg róla) és forró olívaolajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy feligya a felesleges olajat.
Fetás-rucolás paradicsomsalátával tálaljuk, melyet sóval, olívaolajjal és egy-két tekerésnyi borssal ízesítünk.

Jó étvágyat!



0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...