viernes, 3 de junio de 2011

FEHÉR SPÁRGA MUSTÁROS VINAIGRETTE-TEL ÉS BUGGYANTOTT TOJÁSSAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.



Gyorsan felteszem nektek ezt a receptet, míg tart még a spárgaszezon. Én nagyon szeretem a spárgát (de mit nem szeretek én…) mindenféle formában, mindegy hogy sütve van, főzve vagy grillezve, nekem bárhogy bejön. És bármikor. Hál’ Istennek nálunk friss zöld spárgát egész évben lehet kapni, fehéret viszont sajnos csak ritkán tudok frissen elcsípni. Úgyhogy, mivel most nagyon szép fehér spárgára tettem szert, gondoltam gyorsan kihasználom az alkalmat. Rövid keresgélés után találtam is a világhálón egy hozzáillő vinaigrette-et és ripsz-ropsz összeállt a frappáns vacsora, ami ha úgy adódik előételként is megállja a helyét.
Nagyon finom, próbáljátok ki!

Hozzávalók (2 személyre):

• egy csomó fehér spárga (8-10 szál)
• 4 friss tojás (lehetőleg bio vagy tanyasi)
• 1 evőkanál dijoni magos mustár
• 1 evőkanál kapribogyó
• 1 kisebb fej lila hagyma
• 1 evőkanál fehérbor ecet
• 1 kávéskanál cukor
• egy csipet só
• extra szűz olívaolaj

Ekészítési mód:

A spárgát zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk, a szárak végét levágjuk és bambusz gőzölőben puhára pároljuk. Közben összeállítjuk a vinaigrette-et: a mustárt a fehérbor ecettel, a cukorral és egy csipet sóval simára keverjük, majd folyamatos keverés közben apránként hozzáadagolunk kb. fél deciliter extra szűz olívaolajat. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát és a kapribogyót. Mikor a spárga már készen van, félrehúzzuk a tűzről és elkészítjük (enyhén ecetes-sós forrásban lévő vízben) a buggyantott tojásokat, majd tálalunk. Jó étvágyat!




(Megjegyzés: hogy a buggyantott (vagy posírozott) tojás ne legyen túl "absztrakt" hanem lehetőleg szép formás maradjon, a tojást nem ütjük direkt a vízbe, hanem először egy csészébe és onnan csúsztatjuk bele az épphogy csak gyöngyöző vízbe (fontos, hogy a víz ne legyen "lobogó forrásban"!) majd 3-4 percnyi főzés után szűrőkanállal kiemeljük és pár pillanatra hideg vízbe merítjük, megszakítva ezzel a főzés folyamatát. Így a tojás sárgája szép folyós marad.
Van aki arra esküszik, hogy gyors keveréssel "örvényt" kell formálni a forrásban lévő vízben és ennek a közepébe kell csúsztatni a tojást. Ezt a módszert még nem próbáltam, majd legközelebb.
Mindenesetre akkor sincs semmi baj, ha egy kicsit "rojtosra" sikerül a tojás. A felesleges nyúlványokat levágva szépen meg lehet formázni. Minél többször csináljuk, annál szebbre sikerül.) 

1 comentario:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...