Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Készítettem már többféle formában borjúmájat, de az utóbbi időben ez a verzió a nyerő, ami egy puszta improvizáció eredményeként jött létre. Gasztro-Nobel díjat, Bocuse d'Or-díjat meg efféle nyavalyákat ugyan nem fogok kapni érte, de akkor is nagyon finom. Aki akarja (és szereti májat...of course) annak melegen ajánlom, hogy próbálja ki. Írtam is receptet anno a facebook-ra de valamiért a blogra nem került fel, úgyhogy most itt az ideje.
Hozzávalók (2 személyre):
· 200 g borjúmáj
· 1 nagy hagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· ½ piros kalifornia paprika
· ½ zöld kalifornia paprika
· kb. 15 db koktél- vagy datolyaparadicsom
· 100 ml száraz fehérbor (opcionális)
· 1 kis csokor friss majoránna
· 1 kis csokor friss kakukkfű
· 1 kis csokor friss bazsalikom
· só, bors
· olívaolaj
· kevés tej
Készítettem már többféle formában borjúmájat, de az utóbbi időben ez a verzió a nyerő, ami egy puszta improvizáció eredményeként jött létre. Gasztro-Nobel díjat, Bocuse d'Or-díjat meg efféle nyavalyákat ugyan nem fogok kapni érte, de akkor is nagyon finom. Aki akarja (és szereti májat...of course) annak melegen ajánlom, hogy próbálja ki. Írtam is receptet anno a facebook-ra de valamiért a blogra nem került fel, úgyhogy most itt az ideje.
· 200 g borjúmáj
· 1 nagy hagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· ½ piros kalifornia paprika
· ½ zöld kalifornia paprika
· kb. 15 db koktél- vagy datolyaparadicsom
· 100 ml száraz fehérbor (opcionális)
· 1 kis csokor friss majoránna
· 1 kis csokor friss kakukkfű
· 1 kis csokor friss bazsalikom
· só, bors
· olívaolaj
· kevés tej
Először beáztatjuk a
borjúmáj szeleteket annyi tejbe, hogy ellepje, kb. fél órára. A hagymát vékony,
hosszúkás szeletekre ("zsülien") a paprikákat pedig vékony csíkokra
vágjuk. Ezt mind feltesszük olívaolajon dinsztelni. Közben betesszük a
megmosott krumplikat a sütőbe (természetesen a köret lehet tetszőleges). Megpucoljuk
a fokhagymát, megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és leöblítjük a
fűszernövényeket. Mikor a hagyma és a paprika már megfonnyadt, hozzáadjuk a
felszeletelt fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd belerakjuk a paradicsomot,
az apróra vágott majoránnát, kakukkfüvet és sózzuk/borsozzuk.
Lassú tűzön hagyjuk rotyogni. A
májszeleteket konyhai papírtörlővel megszárítjuk, lehártyázzuk, vékony csíkokra
vágjuk és borsot őrölünk rá. Közben, ha úgy látjuk, hogy a paradicsomos cucc
kicsit száraz, löttyinthetünk hozzá egy kevés fehérbort. Egy másik serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat és a
májat hirtelen megpirítjuk benne (ez nem több mint fél perc!). Ezután a
paradicsomos szószhoz adjuk, megszórjuk bazsalikomlevelekkel, néhányat keverünk rajta, megkóstoljuk hogy elég
sós-e, félrehúzzuk és lefedjük. A krumplikat kivesszük a sütőből és egy nyirkos
konyharuhába bugyoláljuk. 5 perc után már szépen meg lehet őket hámozni. Tálaláskor
sózzuk/borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és megszórjuk friss
oregánóval (ha van). Voilà! J
0 comentarios:
Publicar un comentario