domingo, 31 de marzo de 2013

SPENÓTOS PÓRÉHAGYMALEVES TŐKEHALLAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.
 
Igazából ez a pontos neve ennek a Baszkföldön és Navarra tartományban ismert levesnek, nem pedig spenótos-póréhagymás tőkehalleves. Neve a póréhagymából (puerro) eredendően „purrusalda” (vagy porrusalda) amihez más zöldségeket és krumplit főznek, sok esetben tőkehallal kiegészítve. Húsvét (ill. más böjti időszak) alakalmával előszeretettel készítik az egész országban. Mivel az elkészítéséhez tőkehalnyesedéket szoktak használni nem pedig a jóval drágább halszeleteket, így egy viszonylag olcsó, de nagyon ízletes fogás kerekedik belőle.
Ez az első bejegyzés a blogon innen Argentínából, bár ez a leves közel sem mondható tipikusan argentinnak. Még ismerkednem kell az itteni konyhával, de nem ígérem, hogy át fogok térni az argentin kosztra. Azért ha belebotlok valami érdekes (és érdemleges) itteni receptbe, természetesen meg fogom osztani veletek.
Mivel ez a leves a lájtosabb kategóriába tartozik, a tegnapi tipikus húsvéti trakta után nagyon jólesett.

Ez volt a tegnapi húsvéti „menünk” magyar, spanyol és argentin ételekkel:
 
Vaníliás-citromos-narancsos foszlós kalács
Töltött gomba
Töltött tojás- és sonkatekercs
A Sonka
A Kolbász

Andalúz töltött tojásKókuszkocka, zserbó, almatorta, gyümölcskenyér, stb.
Pogácsa, sajtosrúd, argetin sós pite és dulce de leche-vel töltött kókuszos sütemény


Ez pedig a leves receptje:

Hozzávalók (4 személyre):
·         egy jó nagy csomó spenót (kb. 250 g)
·         1 kisebb hagyma
·         4 db méretes póréhagyma
·         4 db közepes krumpli
·         kb. ½ kg sózott tőkehalnyesedék (vagy tőkehalszelet)
·         olívaolaj
·         zöldségalaplé

A tőkehalnyesedéket (vagy szeletet) jól megmossuk és 24-48 órán keresztül (attól függ mennyire sós) hideg vízbe áztatjuk úgy, hogy ellepje, és a hűtőben tároljuk. Naponta legalább kétszer-háromszor cseréljük rajta a vizet. 24 óra után picit nyaljuk meg, és ha már nem érezzük túl sósnak, öntsük le róla a vizet és felhasználásig tartsuk a hűtőben. Nem érdemes túlságosan kiáztatni sem, mert akkor sótlan lesz.
 
Főzés előtt csöpögtessük le, ha egy szeletben van, akkor vágjuk apró darabokra.
 
Tisztítsuk meg a spenótot a vastagabb száraktól, jól mossuk meg folyó víz alatt és csöpögtessük le. Pucoljuk meg a hagymát és a póréhagymát (ez utóbbit jó hosszan vágjuk be középen és a levélrétegek közé is folyassunk vizet, mert előszeretettel bemegy oda a föld) aprítsuk fel és olívaolajon pároljuk üvegesre. Dobjuk rá a spenótot, ha kicsit összeesett öntsük fel zöldségalaplével, majd tegyük bele a felaprított krumplit. Mikor a krumpli már puha, adjuk hozzá a tőkehalat, és max. 5 percig forraljuk még. Kész! Húzzuk félre, hagyjuk állni egy picit (15 perc) és máris tálalhatunk. 
 
       

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...