Esta receta se puede ver en castellano aquí.
· 6-8 db articsóka
· 6 db aszalt paradicsom
· 2 gerezd fokhagyma
· 3 ek. zsemlemorzsa
· 1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja
· friss kakukkfű
· só, bors
· olívaolaj
Na, akkor közkívánatra először jöjjön egy tészta recept,
már csak azért is, mert erről a receptről teljesen megfeledkeztem, pedig
emlékszem rá, hogy nagyon-nagyon ízlett, amikor megcsináltam. Nem is tudom
hogyan tűnhetett el a süllyesztőben. Azt hiszem a jövő héten veszek is
articsókát és újra elkészítem. Nem kell hozzá sok hozzávaló - természetesen más
rövid tésztával is működik - mégis más, mint a megszokott paradicsomos vagy
egyéb szószos tészták. Ha esetleg gondot okoz az articsóka beszerzése,
próbáljátok más zöldséggel helyettesíteni, pl. zöldspárga, zöldbab, brokkoli
vagy pagodakarfiol.
Hozzávalók (2 személyre):
·
200 g „capricci” (vagy más rövid)
tészta· 6-8 db articsóka
· 6 db aszalt paradicsom
· 2 gerezd fokhagyma
· 3 ek. zsemlemorzsa
· 1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja
· friss kakukkfű
· só, bors
· olívaolaj
Először
beáztatjuk meleg vízbe az aszalt paradicsomot és hagyjuk kb. fél órát. Ezután
felteszünk egy fazékban vizet melegíteni, amihez hozzáadunk 1 ek. (kevés vízben
elkevert) lisztet és fél citrom levét, valamint a kifacsart citromot (ha lehet,
mag ne menjen bele). Miközben a víz melegszik (gumikesztyűben) megtisztítjuk az
articsókát a külső leveleitől, levágjuk a kemény csúcsát, félbevágjuk, és ha
van a közepében „szőrmók” azt kivágjuk.
Amint készen vagyunk eggyel, máris tegyük a vízbe és így tovább, mert
nagyon gyorsan megfeketedik. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük (vigyázzunk,
mert futhat a liszt miatt), szűrővel kiszedjük és hagyjuk lecsepegni. A
paradicsomot is lecsöpögtetjük és feldaraboljuk.
Felteszünk
egy másik fazékba vizet melegíteni a tésztának. Közben kevés olajat öntünk egy serpenyőbe
és megpirítjuk benne a késlappal megroppantott héjas fokhagymagerezdeket. Ha
kicsit megsültek kiszedjük őket és ebbe az olajba tesszük a lecsöpögött
articsókát, megszórjuk apróra vágott kakukkfűvel, sózzuk-borsozzuk és magas lángon a serpenyőt
rázogatva pirítjuk pár percig. Ezután lejjebb vesszük a lángot, öntünk rá kb.
egy decinyi forró vizet (pl. abból, amit a tésztához melegítünk) lefedjük és kb.
8-10 percig főzzük. Ha elfőtte a levét, hozzáadjuk a paradicsomot és a serpenyőt
rázogatva összepirítjuk.
Közben,
ha a tésztavíz felforrt megsózzuk, és a tésztát a gyártó által megadott ideig
főzzük, majd leszűrjük.
Egy
másik serpenyőben kevés olajon megpirítjuk egy picit a zsemlemorzsát,
félrehúzzuk és belereszeljük a citromhéjat. Beleöntjük a tésztát és addig
rázogatjuk a láng felett, amíg a prézli bevonja a tésztát minden oldalról.
Hozzáadjuk az articsókás szószt, jól összerázogatjuk/keverjük és azonnal
tálaljuk.
0 comentarios:
Publicar un comentario