Esta receta se puede ver en castellano aquí.
A pisztráng az egyik legfinomabb édesvízi hal, bár nálunk a tengeri változatát kapni. Lágyhúsú, nincs benne sok szálka, csak ajánlani tudom az otthoni halfogyasztóknak. A hagyományos sültpisztrángon kívül van több, másfajta elkészítési módja is, ezek közül én most a navarrai pisztrángot hozom nektek, úgy ahogy én készítem, mert ebből is ahány ház annyi szokás, és mindegyik finom, úgyhogy nem lehet kifogás, hogy halat enni unalmas.
A pisztráng az egyik legfinomabb édesvízi hal, bár nálunk a tengeri változatát kapni. Lágyhúsú, nincs benne sok szálka, csak ajánlani tudom az otthoni halfogyasztóknak. A hagyományos sültpisztrángon kívül van több, másfajta elkészítési módja is, ezek közül én most a navarrai pisztrángot hozom nektek, úgy ahogy én készítem, mert ebből is ahány ház annyi szokás, és mindegyik finom, úgyhogy nem lehet kifogás, hogy halat enni unalmas.
Hozzávalók (2 személyre):
·
2 db kb. 400-500 g-os pisztráng· 2 vékony szelet füstölt baconszalonna
· 4-6 szelet (attól függ mekkora) ibérico vagy serrano sonka
· 6 gerezd fokhagyma
· ½ citrom leve
· 2 evőkanálnyi fenyőmag
· 1 kis csokornyi friss zöldfűszer (babérlevél, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, majoránna, rozmaring) vagy ha nincs, akkor ½ ek.-nyi provance-i fűszerkeverék
· só, bors
· olívaolaj
· kevés liszt
A konyhakész pisztrángot (ha halasnál vesszük, akkor kérjük meg, hogy vegye ki a gerincet is) szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk. 1 szelet baconszalonnát és 1 szelet ibérico vagy serrano sonkát a hasi részbe helyezünk, és néhány fogpiszkálóval összefogjuk, hogy ne potyogjon ki belőle.
Ezután
egy serpenyőben olajat melegítünk, és közepes lángon megsütjük benne a 6 gerezd
héjas fokhagymát és a fenyőmagot. Kiszedjük és félretesszük.
Bekapcsoljuk
a sütőt 200 fokra, közben megforgatjuk lisztben a megtöltött pisztrángokat és
forró olajban (ahol a fokhagyma sült) hirtelen megsütjük mindkét oldalukat. Nem szabad túlsütni, nem az
a lényeg, hogy átsüljön, hanem hogy a bőre ropogós legyen. Kiszedjük egy tányérra
és félretesszük.
A fűszereket
nagyon apróra összevágjuk és a fenyőmagok felével, valamint a héjából kinyomott
fokhagymával és a citromlével fűszermozsárban pépet készítünk.
Egy
tepsibe ahol kényelmesen elfér a két hal olajat öntünk, az elkészített pépet
elosztjuk a halakon, majd a maradék fenyőmagot is óvatosan belenyomkodjuk a fűszeres
pépbe. Legvégül amennyire tudjuk, „becsomagoljuk” a maradék sonkaszeletekkel. Nem
fontos, hogy a sonka teljesen befedje a halat. Óvatosan átemeljük a halakat a tepsibe, betoljuk a sütőbe és 180 fokon 10 percig sütjük.
Tetszés szerinti
körettel tálalhatjuk, én egy egyszerű vörös spenót salátát készítettem (ilyet
most vettem először, maga a levél nem vörös, csak a szára és az erezet), ami
tökéletesen illet hozzá.
0 comentarios:
Publicar un comentario