Esta receta se puede ver en castellano aquí.
· 1 púpozott evőkanál cukor
· fél citrom leve
· 2 pohár (2x125 g) görög (vagy más krémes állagú) cukormentes joghurt
· 100 ml habtejszín
· 2 lap zselatin
Ezt a desszertet már egyszer csináltam. Akkor Piszke
mangóhabja ihletett meg és én is kilestem a szakácsok könyvéből. Nem is értem
miért nem forgatom sűrűbben ezt a fantasztikus könyvet, hiszen jobbnál jobb
receptek és ötletek vannak benne. De ez a tipikus veszélye annak, amikor az
emberre rájön a könyvvásárlási láz, aztán hirtelen besokall, és vannak könyvek,
amikhez aztán hónapokig hozzá sem nyúl. De visszakanyarodva a desszerthez, már
akkor első alkalommal is nagyon ízlett, kifejezetten könnyű, nem geil és ami a
lényeg, hogy megeszed az adagod és kész, nincs több. Nincs egész délutáni
sütire rájárás, addig, amíg csak meg nem csömörödik tőle az ember.
Szóval ma délelőtt le kellett szaladnom néhány dologért a
boltba, és megláttam a gyönyörű illatos epret. Természetesen nem mehettem el
mellette úgy, hogy ne vegyek belőle. Aztán amíg tettem egy kört a boltban, azon
gondolkodtam mit is készíthetnék az eperből. Nem mintha így magában nem lehetne
befalni, csak akkor kéne minimum egy kiló. Szóval eszembe jutott ez a
pohárdesszert és már mentem is vissza a gyümölcsökhöz mangóért. De térjünk rá a
lényegre.
Hozzávalók (4 adaghoz):
·
400 g eper· 1 púpozott evőkanál cukor
· fél citrom leve
· 2 pohár (2x125 g) görög (vagy más krémes állagú) cukormentes joghurt
A mangómousse-hoz:
·
200 g tisztított mangó· 100 ml habtejszín
· 2 lap zselatin
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük és beledaraboljuk egy
tálba. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk a citromlével, összekeverjük,
lefedjük és legalább két órára a hűtőbe tesszük, de minél többet áll, annál
jobb.
Apró darabokra vágjuk a mangó húsát és botmixerrel
pürésítjük. Hozzáadhatjuk a tejszínt is, az egy kicsit megkönnyíti a dolgunkat.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A mangópürét sűrű szövésű szűrőn
átpasszírozzuk (ez azért fontos, mert a mangónak igen magas a rosttartalma és
eldugulhat tőle a szifon). Ezután a püré negyed részét egy kisebb edénykébe
tesszük, kicsit felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Hozzáadjuk a többi
püréhez, elkeverjük, beleöntjük a szifonba, rácsavarjuk a tetejét és belecsavarunk egy patront. Jól felrázzuk és felhasználásig a hűtőben
tároljuk. Ennek is jó, ha legalább két órát áll a hűtőben. A legpraktikusabb,
ha ezeket a dolgokat már reggel megcsináljuk, aztán tálalásig le van a gondunk
róla.
Tálaláskor elosztjuk az epret a pohárkákban, a
joghurtot jól összekeverjük és félpohárnyit teszünk mindegyik pohárba az eper
tetejére. A szifont használat előtt energikusan felrázzuk és megtöltjük a
poharakat mangómousse-al. Citromfű vagy mentalevélkével díszítjük, és kezdődhet
a nyalakodás.
0 comentarios:
Publicar un comentario