domingo, 22 de abril de 2012

GRILLEZETT PISZTRÁNG LANGYOS CSICSERIBORSÓ SALÁTÁVAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Hát az igazat megvallva itt Andalúziában elég kevés édesvízi halat lehet kapni, mondhatnám, egyáltalán nem lehet. Az egyetlen kivétel, amihez itt is és otthon is hozzá lehet jutni az a pisztráng. Úgyhogy még az utolsó percben elküldöm a receptem a VKF-re, nehogy szó érje a ház elejét. Én általában nem szoktam túlságosan manipulálni a halat, mert azt vallom, hogy nincs jobb a friss hal ízénél. Minek azt elnyomni különféle szószokkal meg egyebekkel. Biztos sokan nem értenek velem egyet, mert a legtöbben pont azért nem szeretik a halat, mert hal íze van. De hát milyen íze legyen szegény párának? Ezt a pisztrángot is csak pár csepp olajon sütöttem meg a grillserpenyőben és egy tartalmasabb salátával fenséges ebéd kerekedett belőle.


Hozzávalók (2 személyre):
·         2 db 200-220 grammos pisztráng
·         só, bors
·         olívaolaj
·         200 g csicseriborsó
·         1 szál sárgarépa
·         1 póréhagyma
·         1 szárzeller
·         2-3 újhagyma
·         2 gerezd fokhagyma
·         fél citrom reszelt héja
·         10 db koktélparadicsom
·         1 maréknyi friss bazsalikomlevél


A csicseriborsót este beáztatjuk kézmeleg vízbe és lefekvés előtt egyszer lecseréljük rajta a vizet. Másnap tegyük fel főni meleg vízbe, habozzuk le mielőtt forrni kezd, majd tegyük bele a megtisztított répát, zellerszárat és a póréhagymát. Sózzuk meg, fedjük le és mérsékelt lángon főzzük puhára. A pisztrángot - ha a halas nem tisztította meg - tisztítsuk meg a belsőségektől, filézzük ki és szálkátlanítsuk. Ez nagyon egyszerű művelet, mert a pisztráng nem egy túl szálkás hal. A halfiléket sózzuk-borsozzuk és tegyük félre. Amikor a csicseriborsó már puha, szűrjük le és tegyünk félre egy keveset a főzőléből. Aprítsuk fel az újhagymát zöldjével együtt és egy serpenyőben kevés olajon kezdjük el pirítani.  Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és reszeljük bele a citromhéjat. Öntsük bele a csicseriborsót, sózzuk meg és öntsünk hozzá egy keveset a főzőléből. Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk félbe és kicsit tépkedjük szét kézzel a bazsalikomot. Grillserpenyőben (vagy sima teflonserpenyőben) forrósítsunk fel kb. egy evőkanálnyi olívaolajat és tegyük bele a halfiléket a bőrös felükkel felfelé. Közben a paradicsomot adjuk a csicseriborsóhoz és keverjünk rajta néhányat. Fordítsuk meg a halfiléket, figyelem, három perc sütés elég oldalanként, mert különben kiszárad. Szedjük őket tányérra, a csicseriborsóhoz adjuk hozzá az utolsó percben a bazsalikomot és máris tálalhatjuk a pisztráng mellé. Fenséges!


Megjegyzés: a recept spanyol verziója makrélával készült, de ez senkit ne zavarjon meg. Egyébként ezt a salátát bármilyen hallal vagy húsfélével fel lehet tálalni.


1 comentario:

  1. Ó! Fenséges! Nagyon szeretjük a meleg salátákat...csicseriborsót csak konzervből készítettem. mennyi idő kell a főzésnek?

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...