Esta receta se puede ver en castellano aquí.
· 8-10 vékony szelet füstölt baconszalonna
· só, bors
· 2 ek. olívaolaj
· kb. 200 g sütőtökös gnocchi (nem mértem)
A szószhoz:
· 8-10 olajban eltett szárított paradicsom (ha csak sima szárított paradicsomotok van, akkor legalább két órával felhasználás előtt áztassátok meleg vízbe, hogy puhuljon meg)
· 2 nagy gerezd fokhagyma
· egy nagy marék friss bazsalikomlevél
· 200 ml tejszín
· só, bors
· 2 ek. olívaolaj
Ezt a receptet már nem először készítem, nagyon egyszerű
és finom, olyannyira, hogy ünnepi fogásként is megállja a helyét. A sütőtökös
gnocchi receptjét ITT találjátok. Még tavaly készítettem a VKF-re és mivel akkor
nagyobb mennyiséget csináltam, így most csak ki kellett venni a fagyasztóból.
Az ibérico helyett természetesen használhattok mangalica (vagy normál) szűzpecsenyét.
De nem szaporítom a szót, rátérek a receptre.
Hozzávalók (2 személyre):
·
1 sertés szűzpecsenye (mangalica
vagy normál)· 8-10 vékony szelet füstölt baconszalonna
· só, bors
· 2 ek. olívaolaj
· kb. 200 g sütőtökös gnocchi (nem mértem)
A szószhoz:
· 8-10 olajban eltett szárított paradicsom (ha csak sima szárított paradicsomotok van, akkor legalább két órával felhasználás előtt áztassátok meleg vízbe, hogy puhuljon meg)
· 2 nagy gerezd fokhagyma
· egy nagy marék friss bazsalikomlevél
· 200 ml tejszín
· só, bors
· 2 ek. olívaolaj
A szűzpecsenyét
megborsozzuk (tilos levagdosni róla a zsírt!) és serpenyőben egy kevés forró
olívaolajon picit körbepirítjuk. (A pici az tényleg szó szerint értendő, mert
különben nagyon kiszárad.) Ezután kivesszük, megsózzuk és félretesszük. Ha
kihűlt, körbetekergetjük a baconszeletekkel és ha szükséges, fogvájóval
rögzítjük a végeit. Előremelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, néha fordítunk
rajta egyet. Ne süssük túl, mert a húsnak enyhén rózsaszínnek kell maradnia
belül.
Közben
felteszünk vizet melegíteni a gnocchihoz. Apróra vágjuk az aszalt paradicsomot,
a bazsalikomot viszont csak kézzel széttépkedjük egy kicsit. Közben a húst ki
is vehetjük a sütőből. Ha forr a víz, megsózzuk és beletesszük a gnocchit.
Mikor kezdenek feljönni a víz tetejére (ez friss gnocchinál sokkal előbb van
mint fagyasztottnál) egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat és a
gnocchit szűrőkanállal „rászedjük” a forró olajra. A serpenyőt rázogatva (főzőkanalat
jobb ha nem is használunk), kicsit megpirítjuk a gnocchit, fokhagymanyomón át rápréseljük
a fokhagymát, kicsit pirítjuk még, majd hozzáadjuk az apróra vágott
paradicsomot és a bazsalikomot. Jól összerázogatjuk és felöntjük a tejszínnel.
Sózzuk-borsozzuk és mérsékelt tűzön addig forraljuk, míg a tejszín mártás sűrűségűre
besűrűsödik. A még meleg szűzpecsenye szeletekkel tálaljuk. Isteni! Aki nem
hiszi el, járjon utána.
0 comentarios:
Publicar un comentario