jueves, 12 de abril de 2012

SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI ASZALT PARADICSOMOS-BAZSALIKOMOS SZÓSSZAL ÉS FÜSTÖLT BACON-BEN SÜLT IBÉRICO SZŰZPECSENYÉVEL / ÑOQUIS DE CALABAZA EN SALSA DE TOMATES SECOS Y ALBAHACA Y SOLOMILLO IBÉRICO ASADO ENVUELTO EN BACON AHUMADO

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ezt a receptet már nem először készítem, nagyon egyszerű és finom, olyannyira, hogy ünnepi fogásként is megállja a helyét. A sütőtökös gnocchi receptjét ITT találjátok. Még tavaly készítettem a VKF-re és mivel akkor nagyobb mennyiséget csináltam, így most csak ki kellett venni a fagyasztóból. Az ibérico helyett természetesen használhattok mangalica (vagy normál) szűzpecsenyét. De nem szaporítom a szót, rátérek a receptre.

Hozzávalók (2 személyre):
·         1 sertés szűzpecsenye (mangalica vagy normál)
·         8-10 vékony szelet füstölt baconszalonna
·         só, bors
·         2 ek. olívaolaj
·         kb. 200 g sütőtökös gnocchi (nem mértem)

A szószhoz:
·         8-10 olajban eltett szárított paradicsom (ha csak sima szárított paradicsomotok van, akkor legalább két órával felhasználás előtt áztassátok meleg vízbe, hogy puhuljon meg)
·         2 nagy gerezd fokhagyma
·         egy nagy marék friss bazsalikomlevél
·         200 ml tejszín
·         só, bors
·         2 ek. olívaolaj

A szűzpecsenyét megborsozzuk (tilos levagdosni róla a zsírt!) és serpenyőben egy kevés forró olívaolajon picit körbepirítjuk. (A pici az tényleg szó szerint értendő, mert különben nagyon kiszárad.) Ezután kivesszük, megsózzuk és félretesszük. Ha kihűlt, körbetekergetjük a baconszeletekkel és ha szükséges, fogvájóval rögzítjük a végeit. Előremelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, néha fordítunk rajta egyet. Ne süssük túl, mert a húsnak enyhén rózsaszínnek kell maradnia belül.
Közben felteszünk vizet melegíteni a gnocchihoz. Apróra vágjuk az aszalt paradicsomot, a bazsalikomot viszont csak kézzel széttépkedjük egy kicsit. Közben a húst ki is vehetjük a sütőből. Ha forr a víz, megsózzuk és beletesszük a gnocchit. Mikor kezdenek feljönni a víz tetejére (ez friss gnocchinál sokkal előbb van mint fagyasztottnál) egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olívaolajat és a gnocchit szűrőkanállal „rászedjük” a forró olajra. A serpenyőt rázogatva (főzőkanalat jobb ha nem is használunk), kicsit megpirítjuk a gnocchit, fokhagymanyomón át rápréseljük a fokhagymát, kicsit pirítjuk még, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a bazsalikomot. Jól összerázogatjuk és felöntjük a tejszínnel. Sózzuk-borsozzuk és mérsékelt tűzön addig forraljuk, míg a tejszín mártás sűrűségűre besűrűsödik. A még meleg szűzpecsenye szeletekkel tálaljuk. Isteni! Aki nem hiszi el, járjon utána. 

   

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...