domingo, 6 de marzo de 2011

Endívia: egy furcsa “idegen”

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Az endívia őshazája Európa mérsékelt és mediterrán területein található. A görögök és rómaiak már az ókorban is előszeretettel termesztették. A középkorban kezdett Európában elterjedni, s jelenleg Európa számos országában termesztik, de az Egyesült Államokban is nagy népszerűségnek örvend. Magyarországon még nem annyira ismert, és nagyüzemi módon nem is termesztik.
Miért jó?
Az endívia a fejes salátához hasonló ízű salátafaj. Kissé kesernyés ízét a benne található Endívia inulin adja. Sok ásványi sót tartalmaz, többek között foszfort, vasat, calciumot, meszet, a vitaminok közül pedig C-vitamint, valamint jelentős, fehérje és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Az endívia kiváló étvágygerjesztő, vízelhajtó és hashajtó hatású. Jelentőségét az is nagymértékben elősegíti, hogy mind késő őszi, mind téli fajtája jól termeszthető, így optimális vitaminforrás a téli hónapokra.
Sokféleképpen fogyasztható, de a friss zöldség elkészítése nagyon hasonlatos a fejes salátáéhoz. Felhasználás előtt a leveles részt a gyökérről le kell vágni majd az alleveleitől meg kell tisztítani.


ROKFORTOS  ENDÍVIASALÁTA  KÖRTÉVEL  ÉS  DIÓVAL

Ma egy nagyon gazdag salátát osztok meg veletek, melyben különbözö ízek keverednek egymással, tökéletes harmóniában. Egy szempillantás alatt elkészül. Let’s go!

Hozzávalók (2 személyre):

• 1 fej endíviasaláta
• 1 körte
• 8-10 dió
• 5 dkg rokfort sajt
• 1 dl tejszín
• fél citrom
• egy evőkanálnyi aprított metélőhagyma
• só, bors

A mártáshoz beletesszük a rokfort sajtot és a tejszínt egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg egy teljesen sima szószt nem kapunk. Félretesszük.

Meghámozzuk a körtét, feldaraboljuk és meglocsoljuk citromlével.

Tányérra rendezzük az endívialeveleket, sózzuk-borsozzuk. A tányér közepére halmozzuk a körtedarabokat.

A leveleket meglocsoljuk a rokfortos öntettel, majd megszórjuk dióval és metélőhagymával.
Voilà!
0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...