sábado, 5 de marzo de 2011

GULYÁS

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ezt a receptet elsősorban azért teszem fel a blogra, hogy bevezessem a spanyolokat egy kicsit a magyar konyha “rejtelmeibe”, másodsorban pedig azért, mert az évek során azt tapasztaltam, hogy úgy Spanyolországban mint Európában, előszeretettel tévesztik össze a gulyást a pörkölttel. Túl ezen, lehet, hogy a magyar ajkúak között is akad majd valaki, akinek pont az ÉN gulyásom fog megtetszeni. Tudatosan nem használom a gulyásleves szót, mert én nem levest készítek. Ez az egyik dolog, amiben különbözik az enyém az otthonitól. A másik, hogy én nem sertés-zsírral csinálom, hanem olívaolajjal. Nem mintha itt nem lehetne zsírt kapni, egyszerűen csak azért, mert így egy kicsit “könnyebb”. Vagy mondhatnám úgy is, hogy így nem annyira nehéz. Mert akár zsírral, akár olajjal van főzve, nem tartozik a könnyű ételek kategóriájába. A harmadik különbség pedig az, hogy nem használok őrölt pirospaprikát. Elsősorban azért mert a paprika héjától ég a gyomrom (Figyelem, akinek ilyen gondjai vannak! Nekem is időbe telt, míg rájöttem mitől is van ez.), másodsorban pedig így kiküszöbölöm, hogy esetleg téglapor kerüljön a gulyásba. Nap mint nap olvasni ilyen és ehhez hasonló “paprika-csalásokról”. Hogy mit használok helyette? Megveszem a fűszerpaprikát (édes) egészben, kicsumázom, megtisztítom a magoktól és fél órára meleg vízbe áztatom. Ettől felpuhul a húsa (hidratálódik), amit késsel könnyen ki lehet kaparni. Ez a “paprikapüré” egyrészt tökéletesen helyettesíti a pirospaprikát (szerintem még finomabb is), másrészt semmi bajom tőle. De térjünk vissza a receptre:

Hozzávalók (4 személyre):

• 60 dkg sertéshús (legjobb a lapocka)
• 2 sárgarépa
• 2 paszternák gyökér
• 1 nagy hagyma
• 3 gerezd fokhagyma (hiányzik a fotóról)
• 2 paradicsom
• 1 zöldpaprika (nem erős)
• 2 szárított fűszerpaprika
• só, őrölt kömény és bors
• 2 nagy krumpli
• olívaolaj



Elkészítési mód:

Először kicsumázzuk és magjaitól megtisztítjuk a fűszerpaprikát, majd kb. fél órára meleg vízbe áztatjuk.


A húst kockákra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Meghámozzuk a paradicsomot és a zöldpaprikával együtt feldaraboljuk. Megtisztítjuk a sárgarépát és a paszternákot, majd felkarikázzuk. Felteszünk egy edénybe olajat és megpirítjuk rajta a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot.


Közben kikaparjuk a fűszerpaprika húsát, majd jól elkeverjük ezt a pépet az alappal.


Hozzáadjuk a húst, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk köménnyel és felöntjük vízzel. Mikor felforrt beletesszük a répát és a paszternákot és alacsony hőfokon főzzük. Mikor a hús már majdnem kész, megtisztítjuk a krumplit és “tördeljük”. (A tördelés azt jelenti, hogy kb. 2 cm-nyire bevágjuk a késsel és feszítünk rajta egyet, hogy a krumpli darab magától törjön le. Próbáljuk kb. egyforma darabokra tördelni.) Ezt a módszert itt tanultam Spanyolországban, aminek a lényege az, hogy ily módon a krumpliból több keményítő oldódik ki, sűrűbbé téve ezzel a lét. (Meglepő, de igaz!)


Mikor már a krumpli is puha, készen van a gulyás. Jó étvágyat!




0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...