martes, 1 de marzo de 2011

GYÖMBÉRES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Nem is tudja mi a jó, aki lenézi, és szegényes eledelnek tekinti a sütőtököt, ami nemcsak a legfinomabb téli csemegék egyike, hanem ráadásul minden ízében egészséges táplálék is.
A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába és hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. Magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, mely eléri a 30-38 százalékot is. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3 zsírsav van benne. A sütőtök fehérje és zsírtartalma elenyésző, viszont annál gazdagabb rostban és a különböző, A, B1, B2, B3, B6, C és E vitaminokban. Sokan csaknem kizárólag sütve fogyasztják, pedig számos más felhasználási módra van lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött krémleveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Vásárlásnál az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egész tököt megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Akik nem nagyon ették idáig, remélem, kedvet kapnak hozzá ezzel a recepttel.

Hozzávalók (2 személyre):

• 30 dkg (már hámozva értendő) szép érett sütőtök
• 5 dkg vaj
• 1 közepes póréhagyma
• 1 cm-nyi friss gyömbér
• őrölt zöld bors (én csak néhány szemet szoktam összetörni fűszermozsárban)
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 dl zöldség alaplé (vagy húsleves)
• kb. 0,3 dl likőrbor (Tokaji aszú vagy hasonló)
• olívaolaj és egy kevés petrezselyem



Elkészítési mód:

Megtisztítjuk és feldaraboljuk a sütőtököt. Apróra vágjuk a póréhagymát, és a vaj ¾ részét nem túl erős lángon habzásig hevítjük egy kis fazékban (praktikusabb magas falú edényben készíteni, mert turmixoláskor nem fröcsög szét). Rádobjuk a hagymát, a reszelt gyömbért és a törött zöldborsot. Kicsit megpároljuk, majd beletesszük a felaprított sütőtököt és tovább dinszteljük kb. 6-8 percig. Ekkor felöntjük a fehérborral, majd miután a bor alkoholtartalma elpárolgott hozzáöntjük a zöldség alaplevet is és puhára főzzük. Mikor már majdnem kész hozzáadjuk a likőrbort is. A végén botmixerrel pürésítjük és finomszűrőn átpasszírozzuk. Ha szükséges a végén utána sózunk, és ha túl sűrű, hozzáadhatunk egy pici vizet, de vigyázzunk (!), mert inkább krém, mint leves felé kell tendálnia. Végül megdúsítjuk a maradék vajjal, ez szép fényt ad neki. Ezután egy kevés petrezselymet pépesre döngölünk fűszermozsárban, hozzáadunk 1-2 evőkanál olívaolajat, jól összedolgozzuk és leszűrjük. Ez a „zöld olaj” nemcsak színben, de ízben is érdekes kontrasztot alkot a krémmel, intenzív petrezselyemíze miatt. Jó étvágyat!


Az eredeti receptet a Dining Guide-on láttam, majd a saját szájízemhez igazítottam.


0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...