miércoles, 23 de marzo de 2011

MÁNGOLDOS-SONKÁS TORTILLATEKERCS

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Magyarországon nem találkozunk gyakran mángolddal sem a piacokon, sem a zöldségesnél. Talán azért nem népszerű, mert nem vagyunk tisztában az értékeivel. A mángold íze a spenóthoz hasonló, de a répafélékhez tartozik, és a cékla a legközelebbi rokona. Már az időszámítás előtti V. században ismerték és fogyasztották a Földközi-tenger vidékén.
Mindössze 35 kalóriát jelent 175 gramm elfogyasztása. Az egyik legértékesebb zöldségek közé sorolják a táplálkozáskutatók.
Kiváló a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma.
Nagyon jó forrása a réznek, kalciumnak, triptofannak (esszenciális aminosav), B2- és B6-vitaminnak, valamint proteinnek.
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).
Mivel a mángold hazánkban nem egy népszerű növény, örüljünk, ha a piacon felfedezzük. Elkészítési módjában kiélhetjük kreativitásunkat, hasznosíthatjuk fantáziánkat, mert úgy a leveléből, mint a szárából, igen ízletes ételeket készíthetünk. Olaszos tésztákhoz a leveleket a spenóthoz hasonlóan pároljuk, olívaolajjal, fokhagymával ízesítjük. Főzeléket is készíthetünk belőle, ugyanúgy, mint a spenótból. A levélnyeleket sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet elkészíteni, köretnek főzni, párolni.



Én abból a csomóból, amit ma vettem, kétféle ételt készítek. A már fent említett tortilla tekercset, a másik pedig meglepetés. De térjük rá a mai receptre.

Hozzávalók (2 személyre):

• kb. 10 dkg-nyi mángoldlevél (csak a zöld része)
• 5 dkg serrano sonka
• 5 tojás
• só, bors
• olívaolaj

Elkészítési mód:

A mángoldlevél zöldjét felaprítjuk és saláta-centrifugában megmossuk, kicentrifugázzuk. Ha nincs saláta-centrifugánk (sürgősen vegyünk egyet, nagyon hasznos és filléres dolog) akkor mossuk meg egészben és konyhai papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges vizet. Aprítsuk fel a spenóthoz hasonlóan. A sonkát vágjuk kis kockákra és egy kevés olívaolajon kezdjük pirítani. Pár perc után dobjuk rá a mángoldot. Kevergessük amíg jól megfonnyad, majd félretesszük. A tojásokat felverjük egy pici sóval (vigyázat, a sonka is sós!) és frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk a sonkás mángoldot és jól összedolgozzuk. Egy elég nagy serpenyőbe kevés olajat teszünk, picit többet annál, mintha palacsintát sütnénk. Fontos, hogy a serpenyő viszonylag nagy legyen, mert a tortillának laposnak és nagynak kell lennie, hogy fel tudjuk tekerni. Mikor az olaj felmelegedett, de még nem túl forró, beleöntjük a tojásos masszát, eloszlatjuk, és azonnal levesszük a lángot minimumra. Hagyjuk lassan sülni és csak akkor mozgassuk meg néha a serpenyőt, ha már a szélénél kezd szilárddá válni. Mikor úgy látjuk, hogy az állaga engedi (nem baj, ha picit még nyers a teteje) ráborítunk egy lapostányért, felfordítjuk, és a tányérról ügyesen visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Mikor a másik oldala is megsült, rácsúsztatjuk egy sütőpapírra és óvatosan feltekerjük. Míg hűl a tortilla, addig néhány vékony sonkaszeletet kisebb darabokra vágunk, és sütőben roppanósra szárítjuk. (Tepsire ráteszünk alufóliát, konyhai papírtörlőt, rá a sonkaszeletkéket, újra papírtörlő, újra alufólia, majd egy másik tepsit teszünk rá nehezéknek. Forró sütőben kb. 5 perc.) Szeleteljük a tortillát és a sonkaszeletkékkel dekoráljuk.






0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...