jueves, 21 de julio de 2011

„...SZEM-SZÁJNAK INGERE”

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Amikor elkezdtem ezt a "blogírásosdit" - emlékszem február 14-én a szerelmesek napján, gondolom a gasztronómia iránt érzett szerelmemből kifolyólag (bár ez nem volt tudatos) - esküszöm meg voltam róla győződve, hogy én nem fogok tudni olyan ütemben főzni és enni, mint amilyen ütemben írok. Meg nem fordult volna a fejemben, hogy ennek a fordítottja fog történni. Nem bírom tartani az iramot a konyhával! Illetve tegyük hozzá, hogy bírni bírnám, ha csak ezzel foglalkoznék, na meg - legyünk őszinték - ha a lustaság időnként nem lenne úrrá rajtam. Ígérem, megpróbálom egy kicsit összeszedni magam és behozni a lemaradást, mert a laptopom roskadozik a kajától. Bár az utóbbi időben a nagy meleg miatt javarészt salátaféléket készítettem, de azért igyekszem - és nem a blogra való tekintettel! - változatos, ötletes és különleges salátákat „gyártani”, amiknek nagy része egytálételként is megállja a helyét.
A mai salátának nagy előnye - amellett hogy finom -, hogy rendkívül tetszetősen, szépen lehet tálalni. Ha le akarjátok nyűgözni a vendégeket (vagy a családot), akkor ez a saláta biztos siker.

FÜGESALÁTA SONKÁVAL ÉS KECSKESAJTTAL

Hozzávalók (2 személyre):

• ½ zacskó vegyes, zsenge salátalevél
• 3 szép nagy (vagy 4 közepes) érett füge
• 8 vékony szelet sonka (ibériai, serrano, pármai, stb. ki mit szeret)
• 6-8 szelet kecskesajt (én „President” rúdsajtot használtam, azt szépen lehet szeletelni)
• ½ maréknyi fenyőmag
• pici só

A vinaigrette-hez:

• extra szűz olívaolaj
• érlelt borecet
• méz
• só

Elsőként száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a fenyőmagot. Összekeverjük a vinaigrette hozzávalóit és félretesszük. A salátaleveleket megmossuk, salátacentrifugában megszárítjuk, picit megsózzuk és tálra rendezzük. A fügéknek lecsippentjük a végét (nem hámozzuk őket!) és hosszában bevágjuk - mintha négyfelé akarnánk szelni őket - de nem vágjuk végig. Virágszerűen szétnyitjuk, és a salátára helyezzük. A sonkából kis tekercseket csinálunk és a felszeletelt sajttal együtt a tálra rendezzük. Végül megszórjuk pirított fenyőmaggal és meglocsoljuk a vinaigrette-tel. Jó étvágyat!



2 comentarios:

  1. Nálunk én még nem láttam fügét - ilyen állapotban legalább is. pedig, így ránézésre, tudnám szeretni...

    ResponderEliminar
  2. Pedig lehet kapni otthon, többektől tudom, sőt, meg is terem egyes helyeken. Nyomozz! És össze sem lehet hasonlítani az aszalt fügével. Bár én mindkettőt imádom. Az idén lehet, hogy megpróbálkozom a fügelekvárral is, mert tavaly nem jutottam tovább a tervnél.

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...