sábado, 15 de septiembre de 2012

POLENTA...EZZEL-AZZAL (illetve amit találtam a hűtőben és azon kívül)

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Szóval az úgy volt, hogy eldöntöttem, hogy kicsit ki kell enni a hűtőt illetve a benne lévő dolgokat. Fogyogatott is minden szépen. Aztán amikor ma neki akartam állni ebédet főzni, azon kaptam magam, hogy alig van benne valami. Volt jó néhány ebédötletem, de mindhez hiányzott valami, és mivel nem volt kedvem lemenni vásárolni (arra meg nem volt már idő, hogy a fagyasztóból vegyek ki valamit) úgy döntöttem, hogy összepancsolok valamit abból ami van. Kiindulásnak ott volt egy zacskó polenta amit nemrég vettem, hogy végre kipróbáljam, mert bármilyen furcsa, még sosem főztem polentát. Én már csak ilyen maradi gasztroblogger vagyok. J Szóval mire összeszedtem minden felhasználható dolgot, már össze is állt a fejemben az ebéd, ami így nézett ki:

Hozzávalók (2 személyre):
 
Polenta:
·         100 g közepesre őrölt kukoricadara (polenta)
·         ½ liter húsleves vagy zöldség alaplé (a csomagolás 100 g-hoz 4 deci folyadékot ír, de nekem felvette a fél litert)

Ez + az:
·         fél vöröshagyma
·         1 gerezd fokhagyma
·         egy kis darab (kb. 10 cm) csípős chorizo
·         fél konzervdoboz (kb. 150 g) hámozott darabolt paradicsom
·         egy kevés friss kakukkfű
·         egy maréknyi friss bazsalikomlevél
·        
·         olívaolaj
·         egy gombóc mozzarella
·         100 g provolone sajt
 
Feltesszük az alaplevet melegíteni. Töredelmesen bevallom, hogy én most vegetás vizet használtam, mert azt úgy sem hinné el senki, hogy üres a hűtőm de alaplé az éppen van benne. Persze!
Szóval mikor forr a lé, teljesen levesszük a lángot és folyamatos keverés közben lassanként beleszórjuk a kukoricadarát (mintha grízt készítenénk). Vigyázat, ha nagyon forr, fröcsög! Folyamatosan kevergetjük, hogy ne ragadjon le. Kevergetés közben felaprítjuk a hagymát és egy kevés olívaolajon pirítani kezdjük. Közben apróra vágjuk a fokhagymát és a chorizót is. Mikor a hagyma pirulni kezd, ezeket hozzáadjuk, keverünk rajta néhányat, majd felöntjük a paradicsommal. Megsózzuk, beletesszük a kakukkfüvet és lassan rotyogtatjuk.
 
 
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló tálat nagyon vékonyan kiolajozunk, és amikor megfőtt a polenta (kb. 30 perc) beleöntjük és kanállal szétterítjük.  A bazsalikom leveleket a paradicsomos szószhoz adjuk és elterítjük az egészet a polenta tetején. Végül befedjük a vékony szeletekre vágott mozzarellával és ráreszeljük a provolone sajtot.
 
 
Addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején. Várunk amíg langyosra hűl, és tálaljuk. A polenta ahogy hűl úgy szilárdul, ezért érdemes várni egy kicsit, hogy jobban lehessen szeletelni, bár megmondom őszintén, hogy nekem hidegen ízlett a legjobban. Nagyon finom lett! Azt hiszem nem sokat fogok várni, hogy újra polentát készítsek. J
 
 
 

1 comentario:

  1. Én puliszkaevő nép mellett nőttem fel, számomra ez alap mint kíniainak a rizs :-))). A tied csodásan néz ki!

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...