Esta receta se puede ver en castellano aquí.
· 1 vékony szelet (4-5 mm) füstölt szalonna (opcionális)
· 1 nagy vöröshagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· ½ evőkanálnyi édes pirospaprika
· 1 kávéskanálnyi őrölt kömény
· 1 kávéskanálnyi majoránna
· só, frissen őrölt bors
· 1 doboz (300 g) hámozott darabolt konzerv paradicsom
· 1 paprika (én zöldet használtam, de ez senkit ne tévesszen meg, nem erős, nyugodtan használjatok fehér paprikát)
· 3 db egész aszalt paradicsom (úgy értem, hogy 6 fél)
· 3 evőkanál tejföl
· 1 kiskanál só
· 2 evőkanálnyi apróra vágott friss kapor (ha nincs, lehet petrezselyem is)
· liszt
Elkészítési mód:
· tejföl
· só, bors
· ecet
· 1 kis gerezd fokhagyma
· pirospaprika (édes, csípős ízlés szerint)
Az utóbbi időben nem sűrűn
készítettem magyaros kaját, de a múltkor a facebook-on szembejött velem egy
tányér csirkepörkölt nokedlival és annyira guszta volt, hogy muszáj volt nekem
is főznöm. Vettem is egy jól megtermett tanyasi csirkét és a hétvégén nekiálltam.
A nokedlit a legutóbbi tojásos
nokedli-akció alkalmával Árvai Krisztina receptje alapján csináltam, miszerint
ahány tojás, annyi kanál tejföl. Nagyon finom így, és mivel volt a hűtőszekrényben
egy nagy csomó friss kaprom, gondoltam az sem nem fog neki ártani, ha
aprítok bele egy keveset....ne együnk már mindig mindent ugyanúgy kérem. Szóval,
amikor a nokedli már ki volt találva, akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha ez
alkalommal a pörköltet is egy kicsit másképp csinálnám, mint azt szokás. A
gondolatot tett követte és elmondhatom, hogy talán életem legjobb
csirkepörköltje kerekedett belőle. Ami így szól:
Hozzávalók (4-5 személyre):
·
1 kb. másfél kilós csirke, ha
tanyasi az pompás (én egy 2,5 kg-os csirke feléből csináltam)· 1 vékony szelet (4-5 mm) füstölt szalonna (opcionális)
· 1 nagy vöröshagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· ½ evőkanálnyi édes pirospaprika
· 1 kávéskanálnyi őrölt kömény
· 1 kávéskanálnyi majoránna
· só, frissen őrölt bors
· 1 doboz (300 g) hámozott darabolt konzerv paradicsom
· 1 paprika (én zöldet használtam, de ez senkit ne tévesszen meg, nem erős, nyugodtan használjatok fehér paprikát)
· 3 db egész aszalt paradicsom (úgy értem, hogy 6 fél)
A
nokedlihez:
·
3 nagyobb tojás· 3 evőkanál tejföl
· 1 kiskanál só
· 2 evőkanálnyi apróra vágott friss kapor (ha nincs, lehet petrezselyem is)
· liszt
1. Levágjuk a szalonnaszeletről a bőrt (no nem erről az egészről ami a képen van! J)
és apró kockákra vágjuk. Egy vastag falú lábasban feltesszük a tűzre és kisütjük
a zsírját (vigyázzunk, hogy meg ne égjen). Semmi más zsiradékot nem adunk
hozzá!
2. Apróra vágjuk a hagymát és a lábasba dobjuk. Mikor a hagyma kezd
pirulni, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát keverünk rajta néhányat és
félrehúzzuk a lábast a tűzről.
3. Hagyjuk egy kicsit hűlni, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és
hozzáadjuk a megmosott feldarabolt csirkét. Rászórjuk a köményt és a
majoránnát, sózzuk-borsozzuk, megkeverjük és visszatesszük a tűzre. Nem adunk
hozzá egy csepp vizet sem!
4. Mérsékelt tűzön, fedetlenül, hagyjuk, hogy a csirke levet eresszen,
elpárologtassa azt és „megpörkölődjön”. Közben bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.
5. Amikor már szinte az összes lé elpárolgott alóla, akkor áttesszük egy fedhető
jénai vagy cserépedénybe (a lábasban is maradhat, ha annak van fedele és
alkalmas arra, hogy a sütőbe tehessük).
6. Ráöntjük a konzerv paradicsomot, rátesszük a paprikát és az aszalt
paradicsomot, lefedjük és betesszük a sütőbe közepes magasságra. 200 fokon
hagyjuk kb. másfél órát (ez a csirke nagyságától és a mennyiségtől függ)
mindenesetre egy óra elteltével vegyük ki és nézzük meg mennyire puha a hús. Ha
a csirke nagyon zsíros volt ekkor kicsit le is zsírozhatjuk a pörköltet.
7. Amikor a csirke már majdnem kész, felteszünk egy fazékban bőséges mennyiségű
vizet melegíteni.
8. Felütjük a tojásokat egy tálba, hozzáadjuk a tejfölt, sót és a kaprot,
jól elkeverjük, és annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, hogy lágy nokedli tésztát
kapjunk. Víz nem kell bele! Ne dolgozzuk ki túlságosan, nem baj, ha kicsit
csomós marad.
9. Mikor a víz felforrt megsózzuk és nokedli szaggatóval (3-4 körben) kiszaggatjuk
a nokedlit, majd hideg vízben leöblítjük és lecsepegtetjük.
10. Tálalás előtt a mikrohullámú sütőben
(vagy serpenyőben 1 evőkanálnyi olajon) átmelegítjük, és máris tálalhatjuk a pörkölttel.
A csirkepörkölt-nokedli kombó szokásos kísérője a
tejfölös uborkasaláta. Bár mindenki tudja hogyan kell csinálni (illetve
mindenkinek megvan a maga receptje) de mivel spanyol verzióban megírtam, ide is
idebiggyesztem.
Hozzávalók:
·
uborka· tejföl
· só, bors
· ecet
· 1 kis gerezd fokhagyma
· pirospaprika (édes, csípős ízlés szerint)
Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk és lesózzuk. Kb. fél
órát hagyjuk állni, majd jól kinyomkodjuk és egy tálba tesszük. Tekerünk rá egy
kis borsot, löttyintünk rá egy kevés ecetet (óvatosan!), megkeverjük, majd bőven
teszünk rá tejfölt. Jól elkeverjük, megkóstoljuk és az ízlésünknek megfelelően
még igazítunk az ízeken. Tálaláskor megszórjuk egy kevés pirospaprikával. Jó
étvágyat!
0 comentarios:
Publicar un comentario