Esta receta se puede ver en castellano aquí.
A héten egyik nap a városban járva, üres perceimben benéztem a könyvesboltba és ezek a „csak benézek” pillanatok nagyon veszélyesek tudnak lenni. Tapasztalatból tudom, hogy amikor az ember határozott céllal megy, mert tudja, hogy mit akar venni, akkor csak azt veszi meg....ha van. Ha meg nincs, akkor viszlát és megy tovább. De mivel csak nézelődni mentem, így ez is megtetszett, meg az is, úgyhogy három könyvvel súlyosabban és jó néhány euróval könnyebben jöttem ki a boltból.
Aztán otthon gyorsan nekiestem átfutni mindegyiket és a „Libanoni Konyha” címűben, mindjárt meg is akadt a szemem egy lepénykenyéren. Mondom, ezt ki kell próbálni ’izibe’. Meg is volt itthon minden hozzávaló, úgyhogy másnap nekiálltam. Nem egy bonyolult recept, roppant egyszerű a tésztája is, és a fűszeres kence (zaatar) is. Ebből lehet többet is csinálni, mert zárt üvegben eláll a hűtőben.
A héten egyik nap a városban járva, üres perceimben benéztem a könyvesboltba és ezek a „csak benézek” pillanatok nagyon veszélyesek tudnak lenni. Tapasztalatból tudom, hogy amikor az ember határozott céllal megy, mert tudja, hogy mit akar venni, akkor csak azt veszi meg....ha van. Ha meg nincs, akkor viszlát és megy tovább. De mivel csak nézelődni mentem, így ez is megtetszett, meg az is, úgyhogy három könyvvel súlyosabban és jó néhány euróval könnyebben jöttem ki a boltból.
Aztán otthon gyorsan nekiestem átfutni mindegyiket és a „Libanoni Konyha” címűben, mindjárt meg is akadt a szemem egy lepénykenyéren. Mondom, ezt ki kell próbálni ’izibe’. Meg is volt itthon minden hozzávaló, úgyhogy másnap nekiálltam. Nem egy bonyolult recept, roppant egyszerű a tésztája is, és a fűszeres kence (zaatar) is. Ebből lehet többet is csinálni, mert zárt üvegben eláll a hűtőben.
Tészta:
·
400 g liszt· 1 tasak szárított élesztő (7 g)
· 1 kk. só
· 1 tk. cukor
· 2 ek. olívaolaj
· 250 ml langyos víz
A könyv azt írja, hogy a „zaatar”-hoz minden régió
más-más fűszereket használ (és itt felsorol egy hosszú listát a
lehetségesekből) viszont van egy közös pont. Amit mindenki tesz bele, az szezámmag, csombor és
szumák. Én az itthoni fűszerekből ezt a keveréket csináltam, amit mennyiségekre
lebontva, mindenkinek a saját ízlése szerint kell összeállítani.
Zaatar:
·
1 ek. nyers szezámmag (én
hámozatlant használtam, de lehet hámozott is)· 1 kk. csombor
· ½ kk. köménymag
· ½ kk. majoránna
· ½ kk. kakukkfű
· ½ kk. római kömény
· ½ kk. szumák
· só
· olívaolaj
Először elkészítjük a zaatar-t. A szezámmagot száraz
serpenyőben megpirítjuk, és fűszermozsárba tesszük. Kicsit megdöngöljük, majd
hozzáadjuk a többi fűszert. Elfelejtettem mondani, hogy minél több zöldfűszert
tudtok használni, annál jobb. Tovább döngöljük a fűszerekkel együtt, majd apránként
annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy egy ecsettel könnyen kenhető masszává
váljon. Ha kész, félretesszük. Vigyázat a sóval, csak nagyon keveset! Miután
állt egy darabig érdemes megkóstolni, és ha kell, még utána lehet sózni.
Ez volt az első menet, ami túl fűszeresre sikeredett.
Beleszitáljuk egy tálba a lisztet, összekeverjük az
élesztővel, sóval, cukorral és apránként hozzáöntjük a langyos vizet, miközben
keverjük. Kicsit megdagasztjuk, majd hozzáadjuk az olívaolajat. Addig
dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától és hólyagos nem lesz. Ne
adjunk hozzá se több lisztet, se több vizet, esetleg ha ragad, egy nagyon pici
olajat. Mikor már szép gombóccá állt össze, akkor egy enyhén kiolajozott tálba
tesszük és a tetejét is megkenjük pár csepp olajjal. Letakarva kb. egy óra
hosszat pihentetjük, amíg a kétszeresére nem dagad. Ekkor egy pici olajjal
megkent felületre borítjuk, és hat gombócra osztjuk. A gombócokat kicsit
„meggörgetjük” (nagyon klassz, rugalmas tészta lesz belőle) majd sütőpapíron
kb. 15-18 cm átmérőjű körökké húzogatjuk/lapogatjuk. A széleit megcsipkedjük és
az ujjhegyünkkel mélyedéseket csinálunk bele (hasonlóan mint a focaccianál). Én
egy tepsi nagyságú sütőpapírra két lepényt csináltam. Nem érdemes a lepényt nagyobbra
csinálni, mert akkor nagyon kiszárad. Ha minddel kész vagyunk, akkor letakarjuk
és kb. félórát pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Megkenjük
az első két (vagy amennyi a tepsire fér) lepényt zaatar-ral - nem túl vastagon
- és 10 percig sütjük. Amit már megtapasztaltam (mivel a héten kétszer is
csináltam), hogy: 1.) Elég annyi a kencéből, ami ecsettel felvihető. Én első
alkalommal kanállal tettem rá és azzal terítettem szét, aztán evésnél kiderült,
hogy ’too much’ a fűszer, le kellett rázni róla. 2.) Nem érdemes nagyon pirosra
sütni sem, mert fertelmesen kiszárad. 3.) Második alkalommal próbálkoztam
magvakkal is. Olívaolajjal megkentem néhány lepényt és szórtam rá mákot, ill.
tökmagot. Annak ellenére, hogy a tökmagot kicsit bele is nyomkodtam, sütés után
potyogott lefelé, arról nem beszélve, hogy mindenkinek a fűszeres jött be
jobban. 4.) Annyit érdemes csinálni,
amennyi frissen elfogy (2 lepény/fő).
Második menet....a csajoknak nagyon ízlett. J
0 comentarios:
Publicar un comentario