A somlói galuskát nem kell bemutatni
senkinek, hisz egy méltán híres magyar desszertről van szó. Az elmúlt két hétvégén
egymásután készítettem megrendelésre somlói tortát, sőt, tegnapelőtt még
galuskát is 10 fő részére, a tegnapi barátnős grillparty-ra. Óriási sikere volt
mind a tortának (az e hetinek még nem érkezett meg a visszhangja) mind a
galuskának, mondhatom, hogy nemcsak a spanyolok körében, hisz az utóbbi tortát
egy belga társaság vitte el, a barátnőim között pedig van angol és svéd is,
úgyhogy a somlói nemzetközi sikert aratott. J
A tortát Piszke receptje alapján
készítettem, úgyhogy az elkészítés menetét nem is fogom leírni, azt az ő
blogján megtaláljátok, tökéletesen le van írva. Mindössze megadom a mennyiségeket,
amelyekkel én dolgoztam (mert én 22 cm-es formát használtam) és egy-két apró változtatást.
Hozzávalók (22 cm-es formához):
Sima piskóta:
·
3 tojás· 3 ek. cukor
· 3 ek. liszt
· ½ kk. sütőpor
Kakaós piskóta:
·
3 tojás· 3 ek. cukor
· 2,5 ek. liszt
· 1 ek. holland kakaópor
· ½ kk. sütőpor
Diós piskóta:
·
3 tojás· 3 ek. cukor
· 2,5 ek. liszt
· 2 ek. darált dió
· ½ kk. sütőpor
Szirup:
· 112 ml rum
· 188 ml víz
· 112,5 g cukor
· 1 narancs reszelt héja
· 1 citrom reszelt héja
· ½ vaníliarúd
· 50 g mazsola
A
torta készítésénél abból indultam ki, hogy én nem szeretem a mazsolát, így
lehet, hogy más sem. Viszont a mazsola nagyon jó ízt ad a somlóinak, tehát azzal
kezdtem, hogy még a piskóták kisütése előtt, az 50 g mazsolát nagyon apróra
összevágtam és beáztattam a rumba 2 óra hosszára (minél több ideig áll, annál
jobb). Mikor odakerült a sor, hogy elkészítsem a szirupot, akkor a receptben
leírtak szerint feltettem az összes hozzávalót egy edényben főni, és még mielőtt
a szirup elkezdett volna sűrűsödni, leszűrtem és jól kinyomkodtam. Ezután visszatettem a tűzre. Igaz, hogy ez
által a narancs- és citromhéj is kikerült a tortából, de az íze akkorra már belefőtt
a szirupba. Ez volt az egyik dolog, amit változtattam az eredeti recepthez
képest.
Krém:
· ½ l zsíros tej
· 4 tojás sárgája
· 2 ek. cukor
· ½ vaníliarúd
· 40 g étkezési keményítő
· 120 g durvára vágott dió a szóráshoz
· plusz 50 g vaj és 1 ek. cukor
A krém 2/3-ad részét betöltöttem a piskótalapok közé,
1/3-ad részét pedig hozzáadtam a cukorral habosra kikevert vajhoz és robottal még
jól kihabosítottam ezt a keveréket. Ezzel teljesen bevontam kívülről a tortát,
majd jól lehűtöttem, hogy a csoki ganache-t egy teljesen sima felületre tudjam
önteni/kenni.
A durvára vágott dióból félretettem egy keveset a torta
díszítéséhez.
Mivel a tortákat rendelésre csináltam, hogy a csomagolás és a szállítás ne legyen olyan körülményes,
tejszínhab helyett csokoládé ganache-sal vontam be. Ez volt a második változtatás, de ez pusztán "technikai okok" miatt. J
Csokoládé ganache:
· 150 g étcsokoládé (70 %-os)
· 150 g habtejszín
· ½ tonkabab
· 50 g vaj
Csokoládé ganache:
· 150 g étcsokoládé (70 %-os)
· 150 g habtejszín
· ½ tonkabab
· 50 g vaj
Az
összetördelt csokoládét és a tejszínt egy hőálló tálba tesszük (lehetőleg ne
legyen műanyag) és vízgőz fölé helyezzük, úgy, hogy a tál ne érjen bele a
vízbe, és teljesen illeszkedjen az edény szájához, így megelőzzük, hogy vízpára
kerüljön a ganache-ba. Belereszeljük
a tonkababot, folyamatosan kevergetjük és mikor a csokoládé már
teljesen felolvadt és elegyedett a tejszínnel, addig hagyjuk, amíg az ujjunkat
belemártva azt nem érezzük, hogy már forró, de még elviselhető (kb. 80 fok).
Ekkor levesszük a gőz fölül és belekeverjük a kockára vágott vajat. Amikor már
teljesen elolvadt a vaj és már nem annyira forró a csokoládé ganache, a tortát
egy tepsire vagy tálra helyezett rácsra tesszük és óvatosan ráöntjük/simítjuk a
csokoládét. A tetejét dióval (vagy tetszés szerint) díszítjük, és jól behűtjük.
A
galuskát pedig - ahogy szokás - „in situ” kanállal tálkákba „szaggattam”...
...cukor nélküli
tejszínhabot nyomtam rá...
...és meglocsoltam egy kevés csoki mártással, amit
ugyanúgy csináltam mint a ganache-t (fele csoki, fele tejszín) csak vaj nélkül. Reszeltem bele egy kevés tonkababot (ízlés szerint) és két evőkanálnyi rumot.
A somlói
tortát vagy galuskát lehetőleg mindig a fogyasztás előtti napon készítsük el,
hogy az ízek jól összeérjenek. Nem kis munka, de megéri! Köszi, a receptet még
egyszer Piszke! J
0 comentarios:
Publicar un comentario