lunes, 12 de septiembre de 2011

PARADICSOMSALÁTA RICOTTÁVAL ÉS NEKTARINNAL / ENSALADA DE TOMATE CON RICOTTA Y NECTARINA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Bármennyire is hihetetlennek tűnhet, egyik kedvenc ételem a grillcsirke. Grillcsirke a klasszikusan vett értelemben, ami be van fűszerezve és forogva sül a sütőben. Semmi sóágy, zöldségágy meg egyebek. Régebben, amikor még „fiatalabb” voltam, sültkrumpli hegyek kísérték a csirkét utolsó útjára, de később - főleg mióta országot váltottam - változott az étrend is, és a krumplit felváltották a különböző saláták. Érdekes, hogy régen ki nem állhattam a hús-gyümölcs párosítást, még a hideg is kirázott, amikor láttam, hogy valaki pl. a rántotthúshoz kompótot evett. Viszont a salátákat szeretem gyümölccsel kombinálni és így már nincs olyan érzésem, hogy csak gyümölcsöt eszek a húshoz. A mai saláta is ilyen és annyira passzolt a grillcsirkéhez, mintha direkt neki találták volna ki társul. Sajnálom, hogy nem posztoltam fel azonnal amikor készült, így - az utóbbi időre jellemzően - ez is egy utolsó perces recept. Nálam minden csúszik mostanában, de nem foglak benneteket a miértekkel untatni. Inkább álljunk neki a salátának.

Hozzávalók (2 személyre):

• 2 db (nem túl lédús) nagyobb paradicsom
• 2 db nektarin
• 10-15 dkg ricotta (vagy krémesebb túró)
• só
• frissen őrölt színes bors
• néhány levél friss bazsalikom

A vinaigrette-hez:

• 2 evőkanál méz
• 1 evőkanál fehérbor ecet
• 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
• csipet só, bors

Először összeállítjuk a vinaigrette-et egy kis tálkában és félretesszük. Megmossuk, megszárítjuk a paradicsomot és a nektarint. A paradicsomokat keresztben (nem túl vékony) karikákra vágjuk, elrendezzük a salátástálon és picit megsózzuk. A nektarinokat félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk és szintén a tálra tesszük. A ricottát pici sóval összekeverjük, és kis halmokat teszünk a paradicsomkarikákra. Néhány tekerésnyi színes borsot őrölünk a salátára, meglocsoljuk a vinaigrette-tel és bazsalikomlevelekkel díszítjük. Természetesen nem csak grillcsirkéhez, hanem bármi máshoz fogyaszthatjátok, sőt, vacsorára főfogásként is megállja a helyét. Higgyétek el, laktató. Jó étvágyat!


A recept eredete: "foto e fornelli".

2 comentarios:

  1. én imádom a grill csirkét, és nagyon bírom a hús - gyümölcs kombinációt is.... bár elsősorban vmi darabos mártás formájában... csak a párom nem szereti, így nagyon ritkán készül.. :(

    ResponderEliminar
  2. Akkor most itt az alkalom! A párodnak csinálsz hozzá krumplit, magadnak meg... ezt a salátát. :-) Esküszöm zéró pluszmunka! :-)

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...