lunes, 19 de septiembre de 2011

PADLIZSÁN NAPÓLEON / NAPOLEÓN DE BERENJENA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ne kérdezzétek mi köze ennek a receptnek Napóleonhoz, mert halvány gőzöm sincs, és ugyanolyan értetlenül néztem, amikor megláttam ezt a nevet, mint ahogy azt valószínűleg most sokan teszitek. Faggattam a világhálót is, de nem adott rá választ (idáig). Nem tudom, hogy létezik-e „napóleon” másfajta zöldségből is vagy csak a padlizsánnak adatott meg a kiváltság, hogy Napóleon legyen... (Bonapartén kívül). Ha a név esetleg onnan ered, hogy ez volt Napóleon egyik kedvenc étke, hát mit ne mondjak, nem volt rossz ízlése a fickónak. Addig is, amíg kinyomozom honnan ered e név, megosztom veletek ennek a pofonegyszerű, de nagyon ízletes ételnek a receptjét.

Hozzávalók (2 személyre, ha előételként fogyasztjuk):

• 1 közepes padlizsán
• 2 db nem túl leveses paradicsom
• 12,5 dkg mozzarella (1 gombóc)
• 1 csokor friss bazsalikom
• só, frissen őrölt bors
• extra szűz olívaolaj
• panko morzsa

A pesztóhoz:

• 1 gerezd fokhagyma
• friss bazsalikom
• fenyőmag
• só
• extra szűz olívaolaj
• reszelt parmezán

Ha főételként készítjük, akkor értelemszerűen megduplázzuk a mennyiségeket.

Először elkészítjük a pesztót. Itt nem adtam meg mennyiségeket, mert mindenki annyit csinál, amennyit akar. A pesztó eláll a hűtőben, és ha már nekiállunk, csinálhatunk nagyobb mennyiséget, amit utána felhasználhatunk tészta- vagy más ételekhez. Nem fog kárba veszni biztos. Ehhez a recepthez mindenesetre csak 2-3 evőkanálnyira lesz szükség. Én a fenyőmagot enyhén meg szoktam pirítani, utána az olaj kivételével mindent fűszermozsárba teszek, jól összetöröm-pépesítem, majd vékony sugárban - folyamatosan keverve - olívaolajat adok hozzá. (Mindez elvégezhető egyébként botmixerrel is.) Ha kész a pesztó, a padlizsánt és a paradicsomot megmossuk és megszárítjuk. Ezután szeletelünk. Szükségünk lesz 8 db kb. fél centi vastag padlizsánszeletre, 6 szelet paradicsomra és 6 szelet mozzarellára. A padlizsánszeleteket megsózzuk és kevés olajon serpenyőben picit elősütjük mindkét oldalukat. Ha ez készen van, kezdődhet a rétegezés: padlizsán, paradicsom (só, bors), mozzarella, panko morzsa, 2-3 bazsalikomlevél; padlizsán, paradicsom (só, bors), mozzarella, panko morzsa, bazsalikom,... stb. A tetején padlizsánnal kell befejezni. Ezután mindegyik „tornyocskába” beleszúrunk 3 db hegyes végű fapálcikát (amit grillezéshez szoktunk használni) függőlegesen. Hagyunk kb. másfél centit kilógni, a felesleget pedig levágjuk egy konyhai (vagy más erős) ollóval. Erre azért van szükség, hogy sülés közben a „tornyocskáink” ne dőljenek el, illetve ne csússzanak szét. Így szép, esztétikusak maradnak. Amikor ezzel megvagyunk, enyhén olajos tepsibe ültetjük őket és jó forróra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt jócskán olvadni kezd. Ekkor kivesszük a tepsit és egy lapát segítségével tányérra emeljük őket, kihúzzuk belőlük a pálcikákat (könnyedén kijönnek!), megszórjuk panko morzsával, meglocsoljuk pesztóval és bazsalikomlevelekkel díszítjük. Isteni! Bon appétit!





Azoknak akik nem ismernék a "panko morzsát", idebiggyesztek egy fotót. :-)
(Ez valóban "morzsa", míg a hagyományos zsemlemorzsa inkább dara állagú.


4 comentarios:

  1. fogalmam nincs, mi az a panko morzsa, de ilyet mi is szoktunk csinálni (értelemszerűen morzsa nélkül)....nyam-nyam...

    ResponderEliminar
  2. A panko morzsa tulajdonképpen egy japán zsemlemorzsa. Csak a fehér kenyérbélből készül és az európai morzsánál jóval durvább, így az ezzel készülő panír úgymond „tüskés” lesz, s mivel jóval kevésbé szívja magába az olajat mint az európai morzsa, rendkívül ropogós és levegős állagot eredményez. Ázsiai boltokban lehet kapni, úgyhogy "világvégén" ne keresd. Nekem is úgy kellett itt felhajtatnom a "bótossal". Érdemes kipróbálni, de vigyázat... rá lehet szokni! :-))

    ResponderEliminar
  3. A desszert Napoleon után nevezték ezt az étel így - eléggé képzelethiány módon.
    Az ''eredeti'' egy sült puff pastry /laminated dough/tészta/ - hasonló a Croissant-hoz - franciakrémmel rétegezve amit az orosz úgy hívna, hogy Pastry Cream vagy görögül Crem Patisserie. A fölső sült réteg meg ROYAL ICING diszítést kap karamel vagy olvasztott csokoládé vonalakkal. Csak annyi köze van a padlizsánosnak a napoleon-hoz, hogy mindkét étel rétegezett

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...