domingo, 22 de julio de 2012

MOJITO TORTA / TARTA DE MOJITO

Esta receta se puede ver en castellano aquí.


A VKF. 50. fordulójára Alíz - a „Select food” blog szerzője - az ehető virágokat választotta témának, illetve az ezekből készült italok, ételek és édességek receptjeit várta.

Bevallom, nekem tegnap reggel még halvány gőzöm sem volt mit készítsek, és hogy egyáltalán milyen ehető virágok vannak a környezetemben. Ha vannak egyáltalán. Álmosan széthúztam a függönyt, kinyitottam az ajtót és kimentem a teraszra nyújtózkodni, no meg meglocsolni azt a néhány növénykét ami még életben maradt a rekkenő hőség ellenére. És akkor megláttam valamit. A „csoki mentám” (nemrég derítettem ki, hogy ezt a fajtát így hívják) teljesen virágba volt borulva. Láttam ugyan az elmúlt napokban hogy bimbós volt, de hirtelen mintha minden bimbó egyszerre nyílt volna ki.


Néztem, néztem, aztán hirtelen, mint derült égből a villámcsapás, eszembe jutott egy recept, amire már régóta rá vagyok készülve, de mindig elhalasztottam: a „Mojito torta”. Hát most eljött az ideje. Mert nyár van, mert meleg van, mert ilyenkor az ember jobban kívánja a savanykás ízeket, mert a mentám virágba borult....és mert bevallom, imádom a mojitót. J Lecsippentettem egy virágot, leöblítettem és megkóstoltam. Pont olyan intenzív menta íze volt mint a leveleknek, úgyhogy neki is láttam a torta elkészítésének, ami így történt:

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):

Piskóta:
·         3 tojás
·         75 g demerara cukor (finomítatlan nádcukor)
·         75 g liszt
·         25 g étkezési keményítő
·         ½ teáskanál sütőpor
·         a piskóta locsolásához 1 deci fehér Bacardi rum

Krém:
·         300 ml habtejszín
·         ½ csomag habfixáló
·         150 g mascarpone sajt
·         135 g demerara cukor
·         1 kis csokor menta, ill. mentavirág
·         3 lime
·         4 és fél zselatinlap

A torta díszítéséhez plusz 2 lime reszelt héja, mentavirágok/levélkék és néhány kifilézett lime gerezd. (Utólag rájöttem, hogy jobban mutatott volna, ha karikákra szeletelem a lime-ot és fél karikákkal dekorálom a tortát.)



Elkészítési mód:

        1.       A lisztet egy tálba szitáljuk és összekeverjük a keményítővel és a sütőporral.
2.       Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
3.       Felütjük a tojásokat egy másik tálba és a cukorral együtt kézi robottal jó habosra verjük (kb. 8-10 perc).
4.       Ezután kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán elkeverjük egy kanállal.
5.       A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és ezután csatoljuk rá a karimát. Beleöntjük a piskótatésztát és 180 fokon 30 percig sütjük. Mikor kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd lecsatoljuk a formát, megfordítjuk és lehúzzuk az aljáról a papírt. Rácsra tesszük és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
6.       A tejszínt a fixálóval együtt habbá verjük. A mascarponét egy tálban villával szétnyomkodjuk/eldolgozzuk, majd lazán összekeverjük a tejszínhabbal. Felhasználásig hűtőbe tesszük. Beáztatjuk hideg vízbe a zselatinlapokat.
7.       A 3 lime héját egy tányérba reszeljük, a kifacsart levét pedig feltesszük a cukorral együtt melegíteni addig, amíg az teljesen fel nem oldódik. Ekkor félrehúzzuk, és kevergetve egyenként beletesszük a kifacsart zselatinlapokat. Hagyjuk hűlni.
8.       Mikor kihűlt, hozzáadjuk a reszelt lime héjat és egy nagy marék apróra vágott mentalevelet és virágot. Ezt beleöntjük a tejszínes-mascarponés keverékbe és kanállal óvatosan összekeverjük. Visszatesszük a hűtőbe fél órára.
9.       A piskótát 3 lapba vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk a Bacardi rummal. (Locsoljuk meg bőven, mert nem harap! J Ez nem gyerekeknek való torta!) Fél órát állni hagyjuk.
10.   Megtöltjük a lapokat krémmel és kívülről is bekenjük a tortát. Egy picit megszórjuk a tetejét reszelt lime héjjal és az oldalát is „bevonjuk” vele. Végül filézett lime gerezdekkel (vagy lime karikákkal) és mentavirágokkal/levélkékkel díszítjük. 

Legalább 2 órát hagyjuk állni a hűtőben, de ha kibírjuk, akkor jobb ha egy egész éjszakát áll. Nagyon nagy sikere volt, úgyhogy csak ajánlani tudom.





Miközben a tortát készítettem, azon járt az eszem, hogy vajon milyen ehető virágokat tudnék még fellelni a környezetemben. Bújtam az internetet és kiderült, hogy nem is kell messzire mennem, hisz az udvarunkban is van néhány növény, aminek ehető a virága. Úgyhogy mikor elkészült a torta, fogtam az ollót és lementem „szüretelni”. J
A végeredmény egy végtelenül egyszerű, de annál látványosabb saláta lett. Nem kell hozzá más csak egy maréknyi ruccola, egy maréknyi zsenge salátalevél keverék, egy újhagyma, 8-10 szem koktélparadicsom és fél avokádó. Ezen kívül tettem bele néhány muskátlivirágot, három fajtájú (és színű) bougainvillea-t és egy-egy piros és sárga színű hibiszkusz virágot. Ezután sóval, lime lével és extra szűz olívaolajjal ízesítettem. A végeredmény nagyon guszta lett, bár a virágok a saláta ízén nem sokat variáltak. Úgy döntöttem máskor is fogok kísérletezni az ehető virágokkal. Megéri, mert szem-szájnak ingere! Kísérletezzetek ti is, nem kell tőle megijedni. 

  

2 comentarios:

  1. Jaj, nagyon szép lett mindkettő! Még jó, hogy kaptad azt a derült égből villámcsapást. ;)
    Külön örülök, hogy kedvet kaptál az ehető virágokhoz. Olyan vidámak! :*

    ResponderEliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...