Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Piskóta:
· 3 tojás
· 75 g demerara cukor (finomítatlan nádcukor)
· 75 g liszt
· 25 g étkezési keményítő
· ½ teáskanál sütőpor
· a piskóta locsolásához 1 deci fehér Bacardi rum
Krém:
· 300 ml habtejszín
· ½ csomag habfixáló
· 150 g mascarpone sajt
· 135 g demerara cukor
· 1 kis csokor menta, ill. mentavirág
· 3 lime
· 4 és fél zselatinlap
A VKF. 50. fordulójára Alíz - a „Select food” blog szerzője
- az ehető virágokat választotta témának, illetve az ezekből készült italok,
ételek és édességek receptjeit várta.
Bevallom, nekem tegnap reggel még halvány gőzöm sem volt
mit készítsek, és hogy egyáltalán milyen ehető virágok vannak a környezetemben.
Ha vannak egyáltalán. Álmosan széthúztam a függönyt, kinyitottam az ajtót és
kimentem a teraszra nyújtózkodni, no meg meglocsolni azt a néhány növénykét ami
még életben maradt a rekkenő hőség ellenére. És akkor megláttam valamit. A „csoki
mentám” (nemrég derítettem ki, hogy ezt a fajtát így hívják) teljesen virágba
volt borulva. Láttam ugyan az elmúlt napokban hogy bimbós volt, de hirtelen mintha
minden bimbó egyszerre nyílt volna ki.
Néztem, néztem, aztán hirtelen, mint derült
égből a villámcsapás, eszembe jutott egy recept, amire már régóta rá vagyok készülve,
de mindig elhalasztottam: a „Mojito torta”. Hát most eljött az ideje. Mert nyár
van, mert meleg van, mert ilyenkor az ember jobban kívánja a savanykás ízeket,
mert a mentám virágba borult....és mert bevallom, imádom a mojitót. J
Lecsippentettem egy virágot, leöblítettem és megkóstoltam. Pont olyan intenzív menta
íze volt mint a leveleknek, úgyhogy neki is láttam a torta elkészítésének, ami
így történt:
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
· 3 tojás
· 75 g demerara cukor (finomítatlan nádcukor)
· 75 g liszt
· 25 g étkezési keményítő
· ½ teáskanál sütőpor
· a piskóta locsolásához 1 deci fehér Bacardi rum
Krém:
· 300 ml habtejszín
· ½ csomag habfixáló
· 150 g mascarpone sajt
· 135 g demerara cukor
· 1 kis csokor menta, ill. mentavirág
· 3 lime
· 4 és fél zselatinlap
A torta
díszítéséhez plusz 2 lime reszelt héja, mentavirágok/levélkék és néhány
kifilézett lime gerezd. (Utólag rájöttem, hogy jobban mutatott volna, ha karikákra
szeletelem a lime-ot és fél karikákkal dekorálom a tortát.)
Elkészítési
mód:
1.
A lisztet egy tálba szitáljuk és összekeverjük
a keményítővel és a sütőporral.
2. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
3. Felütjük a tojásokat egy másik tálba és a cukorral együtt kézi robottal
jó habosra verjük (kb. 8-10 perc).
4. Ezután kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán elkeverjük
egy kanállal.
5. A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és ezután csatoljuk rá a
karimát. Beleöntjük a piskótatésztát és 180 fokon 30 percig sütjük. Mikor kész,
hagyjuk egy kicsit hűlni, majd lecsatoljuk a formát, megfordítjuk és lehúzzuk
az aljáról a papírt. Rácsra tesszük és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
6. A tejszínt a fixálóval együtt habbá verjük. A mascarponét egy tálban
villával szétnyomkodjuk/eldolgozzuk, majd lazán összekeverjük a tejszínhabbal.
Felhasználásig hűtőbe tesszük. Beáztatjuk hideg vízbe a zselatinlapokat.
7. A 3 lime héját egy tányérba reszeljük, a kifacsart levét pedig feltesszük
a cukorral együtt melegíteni addig, amíg az teljesen fel nem oldódik. Ekkor félrehúzzuk,
és kevergetve egyenként beletesszük a kifacsart zselatinlapokat. Hagyjuk hűlni.
8. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a reszelt lime héjat és egy nagy marék apróra
vágott mentalevelet és virágot. Ezt beleöntjük a tejszínes-mascarponés
keverékbe és kanállal óvatosan összekeverjük. Visszatesszük a hűtőbe fél órára.
9. A piskótát 3 lapba vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk a Bacardi rummal. (Locsoljuk
meg bőven, mert nem harap! J Ez nem gyerekeknek való torta!) Fél órát állni hagyjuk.
10.
Megtöltjük a lapokat krémmel és kívülről
is bekenjük a tortát. Egy picit megszórjuk a tetejét reszelt lime héjjal és az
oldalát is „bevonjuk” vele. Végül filézett lime gerezdekkel (vagy lime
karikákkal) és mentavirágokkal/levélkékkel díszítjük.
Legalább 2 órát hagyjuk állni a hűtőben, de ha kibírjuk,
akkor jobb ha egy egész éjszakát áll. Nagyon nagy sikere volt, úgyhogy csak
ajánlani tudom.
Miközben a tortát készítettem, azon járt az eszem, hogy
vajon milyen ehető virágokat tudnék még fellelni a környezetemben. Bújtam az
internetet és kiderült, hogy nem is kell messzire mennem, hisz az udvarunkban
is van néhány növény, aminek ehető a virága. Úgyhogy mikor elkészült a torta,
fogtam az ollót és lementem „szüretelni”. J
A végeredmény egy végtelenül egyszerű, de annál
látványosabb saláta lett. Nem kell hozzá más csak egy maréknyi ruccola, egy
maréknyi zsenge salátalevél keverék, egy újhagyma, 8-10 szem koktélparadicsom
és fél avokádó. Ezen kívül tettem bele néhány muskátlivirágot, három fajtájú (és
színű) bougainvillea-t és egy-egy piros és sárga színű hibiszkusz virágot.
Ezután sóval, lime lével és extra szűz olívaolajjal ízesítettem. A végeredmény nagyon
guszta lett, bár a virágok a saláta ízén nem sokat variáltak. Úgy döntöttem
máskor is fogok kísérletezni az ehető virágokkal. Megéri, mert szem-szájnak
ingere! Kísérletezzetek ti is, nem kell tőle megijedni.
Jaj, nagyon szép lett mindkettő! Még jó, hogy kaptad azt a derült égből villámcsapást. ;)
ResponderEliminarKülön örülök, hogy kedvet kaptál az ehető virágokhoz. Olyan vidámak! :*
Gyönyörűségeset alkottál!
ResponderEliminar