lunes, 9 de mayo de 2011

PIQUILLO PAPRIKÁVAL TÖLTÖTT SÜLT SZARDELLA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Avagy hogyan válik egy jelentéktelen halacska fenséges falattá.
A szardínia és a makréla mellett, a szardella az egyik leginkább fogyasztott olajos húsú hal Spanyolországban. Közép -és Észak-Spanyolországban ajókának is hívják, de valójában (a Spanyol Királyi Akadémia szerint) az ajóka (anchoa) az termék, ami a szardella sóban való érlelése után keletkezik.
A szardella sok népszerű fogás fő alapanyaga és több régió gasztronómiájában is nélkülözhetetlen. Baszkföldön pl. tipikus a cseréptálakban felszolgált csípős „pil-pil”, míg Andalúziában bármely étlapon szerepel az ecetes lében pácolt fokhagymás szardella vagy az apróbb példányokból készült oly népszerű sült szardella.
De nem hagyhatjuk szó nélkül az ajókát sem, mely, mint már fentebb említettem a szardella sóban való pácolásának útján keletkezik. Kiváló minőségű és messze földön híres a Cantabriában, Baszkföldön és a Costa Bráván készült ajóka.
A szardella - bármely formájában is fogyasztjuk - az egyik legnépszerűbb snack (tapa) Spanyolországban, egy pohár hűs fehérbor vagy egy pikoló sör kíséretében.
Én most a szardella elkészítésének egy nem túl szokványos, de annál finomabb változatát választottam: a töltést. Kezdjünk hát hozzá.

Hozzávalók (egy adaghoz):

• 22 db szardella (Ez kb. 1/2 kilónyi a nagyobb példányokból. Ha lehet, ilyeneket válasszunk.)
• féldoboznyi konzerv piquillo paprika
• só
• liszt
• tojás
• olívaolaj

Elkészítési mód:

Megtisztítjuk a szardellákat, eltávolítjuk a gerincüket is (lásd videó), majd tányérra helyezzük és enyhén megsózzuk őket.



Az egyik halra teszünk egy darab piquillo paprikát és egy másik hallal befedjük úgy, mintha szendvicset csinálnánk. Ezután óvatosan meghempergetjük lisztben és tojásban, majd forró olívaolajban kisütjük őket. Papírtörlőre szedjük, hogy feligya róluk a felesleges zsiradékot és tálaljuk. Ilyen egyszerű. Jó étvágyat!



0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...