martes, 10 de mayo de 2011

MADÁRTEJ ÜNNEPLŐBEN...

Esta receta se puede ver en castellano aquí.


Valahogy a madártejnek az én családomban nem volt hagyománya. A családi konyhában készültek rétesek, kalácsok, pogácsák, piték, fánkok, de egyetlen alkalomra sem emlékszem, hogy édesanyám madártejet készített volna. Talán ez indokolja, hogy még csak most készült életem első madárteje.
Hogy a neve miért pont madártej, ennek igazi oka valószínűleg sosem derül ki, de egyesek szerint a vaníliás tejsodó tetején bókoló édes habgaluskák – amit egyébként sokkal kevesebben szeretnek, mint magát a sodót – a madarak. De az is lehet, hogy nem így van. Az angol kulinária a mi madártejünket "floating island", vagyis úszó sziget formájában tartja számon. Ugyanez a helyzet a franciáknál "Île flottante", vagy a spanyoloknál "Isla Flotante" formájában.
A madártej egyébként azok kedvenc édessége, akik szeretik a vaníliás ízeket. Igazán finomat – háziasat – viszont csakis valódi vaníliával lehet készíteni. Úgyhogy a bolti vaníliáscukrot felejtsétek el. Elkészítéséhez nem kell konyhatündérnek lenni. Nemcsak hogy gyorsan elkészül, de alig kell hozzá alapanyag, így a „viszonylag” nem túl drága desszertek kategóriájába tartozik.
De vigyázat, mert annak ellenére, hogy nem túlságosan drága, mindig fontos a kifogástalan alapanyag. Esetünkben a frissesség és a minőség kiemelt szerepet kap, ha tökéletes végeredményre vágyunk! Használjunk házi- vagy bio tejet, de ha erre nincs mód, akkor is mindenképpen a lehető legmagasabb zsírtartalmút válasszuk. Ugyanígy fontos a tojás minősége is, szintén a házi vagy bio tojás a leginkább javasolt. A tojás szép sárgájának a színe határozza meg a kész madártej színét, és a jó minőségű tojásfehérjéből készíthető a legszebb hab. Amire oda kell figyelni, hogy a nagy nyári melegben ne tároljuk sokáig. Bár olyan finom, hogy ez a veszély szinte elenyésző.

Hozzávalók (6 adag):

• 1 liter tej
• 6 tojás
• 15 dkg kristálycukor
• 2 evőkanál porcukor
• 1 vaníliarúd
• 1 kis darab narancs- és citromhéj
• csipet só
• víz
• szeletelt mandula

Elkészítési mód:

Egy lábasban feltesszük főni a tejet a narancs és citromhéjjal. (Nagyon vékonyan vágjuk le, mert a fehér rész megkeseríti a tejet!) A vaníliarudat hosszában félbevágjuk és kikaparjuk a magjait egy kistányérra, majd a rudat is a tejbe dobjuk. Míg a tej melegszik, szétválasztjuk a tojásokat és négy tojás fehérjét (a többit felhasználhatjuk másra, nem lesz szükség rá) kemény habbá verünk 2 kanál porcukorral. Mikor a tej már forrásponton van, kisebbre vesszük a lángot és a habból tojásnyi galuskákat szaggatunk bele. Ne tegyünk egyszerre túl sokat mert a meleg tejben megnőnek. Nem kell sokáig főzni, pár pillanat után megfordíthatjuk, majd szűrőkanállal egy lapos tálra szedjük. Ha a habgaluskákkal készen vagyunk, leszűrjük a tejet és beletesszük a kikapart vaníliamagokat. A hat tojás sárgáját 10 dkg kristálycukorral és egy csipet sóval (elektromos habverővel) fehéredésig keverjük. Ezután kézi habverőre váltva, állandó kevergetés mellet lassan hozzáadagoljuk a tejet, majd visszaöntjük a lábasba. Feltesszük a tűzre és tovább kevergetve sodó állagúra főzzük. Ezután félrehúzzuk és félig lefedve (hogy ne bőrösödjön be a teteje, de a gőznek legyen helye távozni) hűlni hagyjuk. Közben száraz serpenyőn kicsit megpirítjuk a szeletelt mandulát és a maradék cukorból 1-2 kanál vízzel karamellöntetet készítünk. Ha a madártej és az öntet is kihűlt, a madártejet tálkákba, széles szájú poharakba vagy kelyhekbe szedjük (tetszés szerint) és a tejére habgaluskákat helyezünk. A habgaluskák tetejét „megcsorgatjuk” egy kevés karamellöntettel és szeletelt mandulát szórunk rá. Mennyei!


Az eredeti receptet Chili & Vanilia blogján olvastam.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...