jueves, 19 de mayo de 2011

KAGYLÓ "NYÁRI" VINAIGRETTE-TEL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Egy hét szünet után végre újra itt vagyok. Igaz, hogy az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a blogot de igyekszem behozni a lemaradást és lassanként felposztolom a számítógépen felhalmozódott dolgokat. Mert bár nem tettem közzé egy receptet sem az utóbbi napokban, de ez nem jelenti azt, hogy nem főztem. De világos, a receptek nem kerülnek fel maguktól, meg is kell őket írni.
Kezdjük hát egy könnyű előétellel, mely nagyon jól esik majd a közelgő forró nyári napokon.

Hozzávalók:

• 1 kg ehető kékkagyló
• 1 db hagyma
• 2 db nagyobb, húsos paradicsom
• 1 db zöld kalifornia paprika
• só
• fehérbor ecet
• extra szűz olívaolaj

Először megcsináljuk a vinaigrette-t, hogy az ízek összeérjenek. Meghámozzuk a paradicsomot, keresztben kettévágjuk és kiskanállal kiszedjük a magjait (ezt felhasználhatjuk más ételhez), hogy a vinaigrette-ünk ne legyen túl „leveses”. Ezután nagyjából egyforma darabokra aprítjuk, és egy tálba tesszük. A paprikát kicsumázzuk, kivágjuk a vastag ereket belőle, a hagymával együtt felaprítjuk, és a paradicsomhoz adjuk. Megsózzuk, meglocsoljuk ízlés szerint fehérbor ecettel és jól összekeverjük. Végül bőségesen meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal és tálalásig a hűtőben tároljuk.
A kagylókat megtisztítjuk a rajtalévő „szakálltól” és folyó víz alatt alaposan megmossuk. Ha van egy kis kefénk, azt is használhatjuk. A tűzre teszünk egy nagyobb serpenyőt, beletesszük a kagylókat és lefedjük. Ha nem fér bele egyszerre az összes, csinálhatjuk több lépésben is. (Ne tegyetek a serpenyőbe se olajat, se vizet, se bort. Semmit. A kagylók kiengedik a bennük lévő folyadékot, és az ebből keletkező gőzben fognak kinyílni.) Ahogy nyílnak, úgy szedegetjük ki őket egy konyhai csipesz segítségével. Mikor az összes készen van, hűlni hagyjuk, majd leválasztjuk a páncél üres felét és a másikat a kagylóval egy lapos tányérra vagy tálra helyezzük. Végül mindegyikre teszünk egy kanálnyi vinaigrette-t és tálaljuk.
Ez a könnyű, ízletes előétel az év bármely szakában élvezhető, de nyáron egy pohár hideg sör kíséretében kevés „vetélytársa” akad. Jó étvágyat!



Írjátok meg a véleményeteket, minden hozzászólást szívesen látok! :-)

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...