martes, 31 de mayo de 2011

ARANYDURBINCS CITROMOS-MENTÁS ZÖLDBORSÓVAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Most, hogy már megjelentek a kertben és a piacon a tavasz apró csodái, a zöldborsószemek, ki kell használni az alkalmat és ahány fajta borsós ételt csak ismerünk, készítsük el.
Túl azon, hogy a zöldborsó az egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, a gyerekek is nagyon szeretik, sőt még a húsimádó férfiak sem állnak ellen neki. Számtalan elkészítési módja van, a levestől kezdve a főzeléken át, sorolhatnám a finomabbnál finomabb zöldborsós ételeket. Bár a többség nyersen is nagyon szereti csemegézni a friss cukorborsót, ezt a fogyasztási módját szándékosan „kifelejtem”, mert ez az, amit nem bírok megenni. Ugyanígy vagyok Spanyolországban a kora tavasszal itt „népeledelnek” számító zsenge lóbabbal. Nem bírok vele. Pedig itt Húsvét táján az emberek úton-útfélen ezt eszik, nyersen. De térjünk vissza a zöldborsóhoz, ami a mai recept egyik főszereplője. Túl a levesen, főzeléken, rizibizin - hogy a legismertebbeket említsem - van még jó néhány, talán kevésbé ismert, de annál finomabb elkészítési módja is. A receptünkben kiváló kísérője az aranydurbincsnak. Nézzük hát, hogyan is készül.

Hozzávalók (2 személyre):

• 1 db kilós (vagy 2 db félkilós) aranydurbincs
• ½ kg tisztított zsenge zöldborsó
• 1 közepes hagyma
• fél citrom reszelt héja és leve
• 2 evőkanálnyi apróra vágott menta
• só
• extra szűz olívaolaj




Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót és sózzuk. Felöntjük egy pici vízzel és lefedve alacsony hőfokon pároljuk. Ha elfő róla a víz, pótoljuk mindig egy kevéssel addig, míg a borsó puha nem lesz, de ne főjön szét. Mikor kész, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a citrom levét, az apróra vágott mentát és máris levehetjük a tűzről. A már megtisztított durbincsot sózzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 180 fokra felmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, ha kisebbekről van szó. Ha nagyobb, akkor hagyhatjuk fél órát. A lényeg, hogy ne száradjon ki túlságosan.
Ha a halat és a borsót egyszerre kezdjük készíteni, nagyjából egyszerre is végzünk. Ekkor a halat szépen kifilézzük egy tálra, csorgatunk rá egy kis extra szűz olívaolajat (esetleg utána sózunk) és a mentás zöldborsóval körítjük. Egyszerű és nagyszerű!




0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...