sábado, 7 de enero de 2012

SPIRÁL-CSŐTÉSZTA PAPRIKÁS KAGYLÓRAGUVAL / FUSILLI BUCATI CON RAGÚ DE MEJILLONES Y PIMIENTOS

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Az ünnepek után jólesett/jólesik végre visszatérni a normális, megszokott kerékvágásba mindenféle téren, de főleg a konyha tájékán. Természetesen a maradékok újrahasznosításával kezdtem. Hál’ Istennek nem szoktam túlfőzni magam és igyekszek annyi ételt készíteni amennyi egy étkezés alkalmával elfogy, úgyhogy nálam a maradékokat leginkább a „félbehagyott” hozzávalók teszik ki. Tehát szépen kipakoltam a pultra a „darabárut” aztán gyorsan kigondoltam, hogy mi legyen a sorsa. Mivel volt néhány félbevágott paprikám először ezeket használtam fel egy raguhoz, amihez vettem 50-60 dkg (nem mértem a súlyát, de kb. 15-20 db) kékkagylót és hozzáláttam.

Hozzávalók (2 személyre):

·         160 g spirál-csőtészta (de lehet bármilyen tészta, ízlés szerint)
·          15-20 db kékkagyló (otthon feketekagylóként ismert)
·         egy piros kalifornia paprika fele
·         egy sárga kalifornia paprika fele
·         egy kisebb hagyma
·         2 gerezd fokhagyma
·         egy friss chili paprika fele (opcionális)
·         3 db nagyobb paradicsom (helyettesíthető natúr paradicsompürével)
·         só, bors
·         olívaolaj
·         egy kis csokor friss petrezselyem
·         parmezán sajt

Mielőtt nekilátnánk, először is a kagylót egyenként jól meg kell tisztítani a rátapadt „bajusztól”és megsikálni, majd 2-3 órát áztatni hideg, sós vízben. Ezután felmelegítünk egy száraz serpenyőt, beletesszük a lecsöpögtetett kagylót és lefedjük. A kagyló levet fog engedni és ennek a lének a gőzében ki fognak nyílni a kagylók. Mikor látjuk hogy elkezdenek nyílni, egy konyhai csipesz segítségével tálba szedjük őket. Nem kell ott a gőzben teljesen készre főzni, ez majd megtörténik a raguban. Mikor kész az összes (amelyik teljesen zárva marad, kidobhatjuk), kiszedjük őket a páncélból és félretesszük. A megtisztított hagymát hosszúkásra (julien-re) vágjuk és olívaolajban feltesszük dinsztelni. A magoktól és erektől megtisztított paprikát is csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Közben felteszünk vizet melegíteni a tésztához és meghámozzuk majd felaprítjuk a paradicsomot. 8-10 percnyi dinsztelés után mehet a serpenyőbe az apróra vágott chili és a fokhagyma. Néhányat keverünk rajta és hozzáadjuk a paradicsomot is. Sózzuk-borsozzuk. A forrásban lévő vizet megsózzuk és fogkeményre főzzük benne a tésztát. Úgy kalkuláljunk, hogy a tésztának és a ragunak kb. egy időben kell készen lennie! Mikor a paradicsom levének egy része elfőtt (mondhatni, hogy a ragu már készen van) hozzáadjuk a kagylót, a kagylónak ugyanis (mivel puhatestű) elég egy-két perc. Felaprítjuk a petrezselymet, megszórjuk vele a ragut, majd lecsöpögtetjük a tésztát és azt is hozzáadjuk. Átkeverjük, és máris tányérokra szedjük. Megszórjuk még egy kevés petrezselyemmel, parmezán sajtot reszelünk rá és azon melegében elfogyasztjuk. Jó étvágyat!


0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...