Esta receta se puede ver en castellano aquí.
Az ünnepek után jólesett/jólesik végre visszatérni a normális, megszokott kerékvágásba mindenféle téren, de főleg a konyha tájékán. Természetesen a maradékok újrahasznosításával kezdtem. Hál’ Istennek nem szoktam túlfőzni magam és igyekszek annyi ételt készíteni amennyi egy étkezés alkalmával elfogy, úgyhogy nálam a maradékokat leginkább a „félbehagyott” hozzávalók teszik ki. Tehát szépen kipakoltam a pultra a „darabárut” aztán gyorsan kigondoltam, hogy mi legyen a sorsa. Mivel volt néhány félbevágott paprikám először ezeket használtam fel egy raguhoz, amihez vettem 50-60 dkg (nem mértem a súlyát, de kb. 15-20 db) kékkagylót és hozzáláttam.
Az ünnepek után jólesett/jólesik végre visszatérni a normális, megszokott kerékvágásba mindenféle téren, de főleg a konyha tájékán. Természetesen a maradékok újrahasznosításával kezdtem. Hál’ Istennek nem szoktam túlfőzni magam és igyekszek annyi ételt készíteni amennyi egy étkezés alkalmával elfogy, úgyhogy nálam a maradékokat leginkább a „félbehagyott” hozzávalók teszik ki. Tehát szépen kipakoltam a pultra a „darabárut” aztán gyorsan kigondoltam, hogy mi legyen a sorsa. Mivel volt néhány félbevágott paprikám először ezeket használtam fel egy raguhoz, amihez vettem 50-60 dkg (nem mértem a súlyát, de kb. 15-20 db) kékkagylót és hozzáláttam.
Hozzávalók (2
személyre):
· 160 g spirál-csőtészta (de lehet bármilyen tészta, ízlés szerint)
· 15-20 db kékkagyló (otthon feketekagylóként ismert)
· egy piros kalifornia paprika fele
· egy sárga kalifornia paprika fele
· egy kisebb hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· egy friss chili paprika fele (opcionális)
· 3 db nagyobb paradicsom (helyettesíthető natúr paradicsompürével)
· só, bors
· olívaolaj
· egy kis csokor friss petrezselyem
· parmezán sajt
Mielőtt nekilátnánk, először is a kagylót egyenként
jól meg kell tisztítani a rátapadt „bajusztól”és megsikálni, majd 2-3 órát
áztatni hideg, sós vízben. Ezután felmelegítünk egy száraz serpenyőt,
beletesszük a lecsöpögtetett kagylót és lefedjük. A kagyló levet fog engedni és
ennek a lének a gőzében ki fognak nyílni a kagylók. Mikor látjuk hogy
elkezdenek nyílni, egy konyhai csipesz segítségével tálba szedjük őket. Nem
kell ott a gőzben teljesen készre főzni, ez majd megtörténik a raguban. Mikor
kész az összes (amelyik teljesen zárva marad, kidobhatjuk), kiszedjük őket a
páncélból és félretesszük. A megtisztított hagymát hosszúkásra (julien-re)
vágjuk és olívaolajban feltesszük dinsztelni. A magoktól és erektől
megtisztított paprikát is csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Közben
felteszünk vizet melegíteni a tésztához és meghámozzuk majd felaprítjuk a
paradicsomot. 8-10 percnyi dinsztelés után mehet a serpenyőbe az apróra vágott chili
és a fokhagyma. Néhányat keverünk rajta és hozzáadjuk a paradicsomot is.
Sózzuk-borsozzuk. A forrásban lévő vizet megsózzuk és fogkeményre főzzük benne
a tésztát. Úgy kalkuláljunk, hogy a tésztának és a ragunak kb. egy időben kell
készen lennie! Mikor a paradicsom levének egy része elfőtt (mondhatni, hogy a
ragu már készen van) hozzáadjuk a kagylót, a kagylónak ugyanis (mivel
puhatestű) elég egy-két perc. Felaprítjuk a petrezselymet, megszórjuk vele a
ragut, majd lecsöpögtetjük a tésztát és azt is hozzáadjuk. Átkeverjük, és máris
tányérokra szedjük. Megszórjuk még egy kevés petrezselyemmel, parmezán sajtot
reszelünk rá és azon melegében elfogyasztjuk. Jó étvágyat!
0 comentarios:
Publicar un comentario