miércoles, 6 de febrero de 2013

NARANCSOS-AVOKÁDÓS-FETÁS ÉDESKÖMÉNY SALÁTA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Egyik kedvenc zöldségem ilyenkor télen az édeskömény, rengetegféleképpen el lehet készíteni...és ha belegondolok, hogy eleinte csak simán főzve ettem pici sóval és olívaolajjal. De úgy is imádtam. Nagyon jól passzol hozzá a narancs, van is pár ilyen receptem, úgyhogy kezdeném most ezzel a fincsi, vitamindús és laktató salátával.
 
Hozzávalók (2 személyre):
·         ½ gumó édeskömény
·         1 nagyobb narancs
·         1 kis fej (vagy fél fej) lilahagyma
·         ½ avokádó
·         50 g fetasajt
·         10 szem fekete magozott olívabogyó
·         só, bors
·         olívaolaj
·         egy narancs leve

Az édesköményről (ha kell) leszedjük a külső réteget, majd a lilahagymával együtt hosszúkásra (zsülienre) szeleteljük, és egy tálba tesszük. A narancsot késsel meghámozzuk úgy, hogy a héjával együtt a fehér réteg is lemenjen (ezt nálunk úgy mondják, hogy húsig lehámozzuk) majd keresztben kb. félt centis szeletekre vágjuk, ezután a szeleteket félbevágjuk és hozzáadjuk a köményhez.
 
A narancslevet egy tálkába tesszük, adunk hozzá egy pici sót (ne sokat mert a feta is sós), kb. 3 kanálnyi olívaolajat és kikeverjük. Egy részével meglocsoljuk a tálban lévő zöldségeket, amiket egy salátástálra rendezzünk. Utoljára hosszúkás szeletekre vágjuk az avokádót és megfelezzük az olajbogyókat. Ezt is a salátára pakoljuk, tekerünk rá egy kevés borsot és rámorzsoljuk a fetasajtot. Meglocsoljuk a maradék vinaigrette-tel és édeskömény levelekkel díszítjük. Ha nem volt a köményen felhasználható levél, megszórhatjuk kaporral is, de el is hagyhatjuk teljesen.  
 
 

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...