domingo, 3 de febrero de 2013

CITROMOS “CAPRICCI” ARTICSÓKÁVAL ÉS ASZALT PARADICSOMMAL

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Na, akkor közkívánatra először jöjjön egy tészta recept, már csak azért is, mert erről a receptről teljesen megfeledkeztem, pedig emlékszem rá, hogy nagyon-nagyon ízlett, amikor megcsináltam. Nem is tudom hogyan tűnhetett el a süllyesztőben. Azt hiszem a jövő héten veszek is articsókát és újra elkészítem. Nem kell hozzá sok hozzávaló - természetesen más rövid tésztával is működik - mégis más, mint a megszokott paradicsomos vagy egyéb szószos tészták. Ha esetleg gondot okoz az articsóka beszerzése, próbáljátok más zöldséggel helyettesíteni, pl. zöldspárga, zöldbab, brokkoli vagy pagodakarfiol.
 
 
 
Hozzávalók (2 személyre):
·         200 g „capricci” (vagy más rövid) tészta
·         6-8 db articsóka
·         6 db aszalt paradicsom
·         2 gerezd fokhagyma
·         3 ek. zsemlemorzsa
·         1 citrom (lehetőleg kezeletlen) reszelt héja
·         friss kakukkfű
·         só, bors
·         olívaolaj

Először beáztatjuk meleg vízbe az aszalt paradicsomot és hagyjuk kb. fél órát. Ezután felteszünk egy fazékban vizet melegíteni, amihez hozzáadunk 1 ek. (kevés vízben elkevert) lisztet és fél citrom levét, valamint a kifacsart citromot (ha lehet, mag ne menjen bele). Miközben a víz melegszik (gumikesztyűben) megtisztítjuk az articsókát a külső leveleitől, levágjuk a kemény csúcsát, félbevágjuk, és ha van a közepében „szőrmók” azt kivágjuk.  Amint készen vagyunk eggyel, máris tegyük a vízbe és így tovább, mert nagyon gyorsan megfeketedik. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük (vigyázzunk, mert futhat a liszt miatt), szűrővel kiszedjük és hagyjuk lecsepegni. A paradicsomot is lecsöpögtetjük és feldaraboljuk.

Felteszünk egy másik fazékba vizet melegíteni a tésztának. Közben kevés olajat öntünk egy serpenyőbe és megpirítjuk benne a késlappal megroppantott héjas fokhagymagerezdeket. Ha kicsit megsültek kiszedjük őket és ebbe az olajba tesszük a lecsöpögött articsókát, megszórjuk apróra vágott kakukkfűvel, sózzuk-borsozzuk és magas lángon a serpenyőt rázogatva pirítjuk pár percig. Ezután lejjebb vesszük a lángot, öntünk rá kb. egy decinyi forró vizet (pl. abból, amit a tésztához melegítünk) lefedjük és kb. 8-10 percig főzzük. Ha elfőtte a levét, hozzáadjuk a paradicsomot és a serpenyőt rázogatva összepirítjuk.

Közben, ha a tésztavíz felforrt megsózzuk, és a tésztát a gyártó által megadott ideig főzzük, majd leszűrjük.

Egy másik serpenyőben kevés olajon megpirítjuk egy picit a zsemlemorzsát, félrehúzzuk és belereszeljük a citromhéjat. Beleöntjük a tésztát és addig rázogatjuk a láng felett, amíg a prézli bevonja a tésztát minden oldalról. Hozzáadjuk az articsókás szószt, jól összerázogatjuk/keverjük és azonnal tálaljuk.

 
 

 

0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...